Doar noua fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea masurilor de sprijin pentru agricultura ecologica

Doar noua fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea masurilor de sprijin pentru agricultura ecologica
Doar noua fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea masurilor de sprijin pentru agricultura ecologica

Doar noua fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea masurilor de sprijin pentru agricultura ecologica. Desi sunt multi producatori care practica aceasta forma de agricultura in Gorj, acestia nu se ingramadesc sa acceseze fondurile europene, iar reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura pun acest lucru in baza reticentei fermierilor de a-si inregistra exploatatiile.

Cei care aleg sa practice agricultura ecologica, fara ingrasaminte sintetice, ierbicide sau pesticide, pot primi bani frumosi de la comunitatea europeana, care vine in sprijinul culturilor nepoluate. Cu toate acestea, producatorii gorjeni nu acceseaza fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana si asta pentru ca, spun ei, obtin bani frumosi din simpla vanzare a recoltelor la piata. Este si cazul doamnei Veronica. Ea practica de ani buni astfel de agricultura, iar in acest an, recolta este promitatoare, la fel ca si sumele de bani care ii ajung in buzunare, ca doar dupa atata munca, eforturile merita rasplatite. Secretul este ca totul sa fie cat mai natural ca doar asa clientii fac coada la legumele pe care doamna Veronica le expune la piata. Dejectiile de la animalele pe care le are in curte o ajuta pe producatoarea gorjeanca in recolta ce se dezvolta e zi ce trece. „Agricultura ecologica este foarte importanta. Daca este mai sanatoasa pentru om, se vinde mai bine. Oamenii au inceput sa inteleaga cat de bine este sa manance natural. Eu folosesc gunoi de grajd si apa de la doua puturi”, a spus Veronica Hortopan. In timp ce producatorii isi freaca palmele incasand bani frumosi din agricultura, exista si simpli agricultori care nu detin suprafete mari de teren pentru a putea beneficia de fonduri pentru agricultura ecologica. „N-am incercat sa fac agricultura ecologica pentru ca nu am mult pamant”, a precizat Virgil Bardan. De aceea, prefera sa-si cultive strictul necesar, pe langa casa. Cu toate acestea, micii producatori sunt constienti de importanta consumultui de legume si fructe cat mai naturale. Sunt, insa, si agricultori care nu renunta la alternative ajutatoare si rapide pentru dezvoltarea legumelor si nu considera substantele chimice daunatoare. „Eu folosesc ingrasaminte de multi ani, dar nu cred ca sunt daunatoare organismului uman”, a spus Elena Panescu.

Sapte exploatatii din Gorj, autorizate la plata

Pentru a accesa aceste plati de la U.E., pe agricultura ecologica, inseamna acea perioada de conversie din agricultura traditionala, la cea ecologica. Este vorba de acea perioada de 3-5 ani in care fermierul nostru isi inregistreaza exploatatia la Directia Agricola Judeteana, pana la 31 august. Pasul urmator este incheierea unui contract cu un organism acreditat pe teritoriul Uniunii Europene si aprobat de Ministerul Agriculturii. Platile se fac pe exploatatie. O mare parte din cei noua fermieri gorjeni care au apelat la aceasta forma de agricultura sunt cei cu pasune si fanete. „Avem doar noua cereri depuse. Sunt judete in care acestea sunt de ordinul miilor. Este abia un inceput si credem noi ca va prinde in urmatoarea urmatoare aceasta forma de sprijin”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Masura este disponibila inca de anul trecut, perioada in care doar 7 exploatatii au fost autorizate la plata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *