Doboratorii de zimbri

Doi zimbri au decedat din cauza neglijentei angajatilor de la Directia Silvica Dambovita * Animalele fac parte dintr-o specie aflata pe cale de disparitie, in Romania traind putin peste 50 de exemplare * Repopularea este costisitoare

Zimbrul este una dintre speciile aflate pe cale de disparitie. La acest lucru contribuie din plin chiar lucratorii Directiilor Silvice, cei care in mod normal ar trebui sa faca tot ce este posibil pentru protejarea exemplarelor din aceasta specie. Doi zimbri au murit in urma cu o luna din cauza neglijentei unor angajati ai Directiei Silvice Dambovita.
Regia Nationala a Padurilor (RNP) a dispus, la 18.03.2008, transferul a doi zimbri de la zimbraria Neagra Bucsani din judetul Dambovita la cea de la Vanatori, judetul Neamt. Animalele nu au mai ajuns insa la destinatie, unul murind la Ploiesti si altul la Buzau. Cel mai probabil din cauza folosirii iandecvate a substantelor tranchilizante. Desi Directia Silvica Dambovita dispune de o arma performanta pentru tranchilizare, aceasta nu a fost utilizata. S-a folosit in schimb un instrument rudimentar care nu a functionat in parametrii normali, astfel ca animalele nu au putut fi tranchilizate. Lucratorii au incercat sedarea zimbrilor in mai multe randuri, dar tentativele au dus la o supradozare ceea ce a determinat decesul animalelor. Pe de alta parte, unii dintre lucratorii de la zimbraria Neagra Bucsani sustin ca substanta activa folosita in acest caz nu a fost testata, iar procedura nu a fost efectuata sau asistata de un specialist.

Actiune de maxima securizare
In schimb, seful Ocolului Silvic Bucsani, Dumitru Voicu, a declarat in presa locala, dupa moartea celor doua animale, ca actiunea de tranchilizare si transport a decurs in conditii de maxima securitate, dar nu a spus nimic despre moartea animalelor. „Am livrat un mascul si o femela Rezervatiei Dragos Voda de la Targul Neamt. Actiunea de tranchilizare si transport a decurs in conditii de maxima securitate. Masculul a cantarit aproape o tona, desi este de talie mijlocie, in timp ce femela a depasit 600 de kilograme. Avem in derulare un program de transferare a mai multor astfel de mamifere catre alte zimbrarii din tara. Anul acesta vom detasa zece exemplare de zimbri”, a precizat Dumitru Voicu. Cu toate acestea, mai multi fosti angajati ai Regiei Nationale a Padurilor Dambovita au anuntat ca vor formula plangeri penale impotriva sefului Directiei Silvice Dambovita, Calinescu Catalin, dar si a celor care au organizat transportul.

20.000 de euro pentru un vanat
Specialistii in vanatoare ne-au spus ca si in prezent se mai organizeaza, este adevarat destul de rar, vanatori de zimbri.
O astfel de vanatoare este una foarte scumpa, motiv pentru care nu se expun mai mult de 1-2 exemplare. In general, pentru aceasta activitate sunt alese animalele batrane, care nu sunt lasate sa moara natural. Acestea sunt vandute unor vanatori care, contra unor sume consistente ce pot ajunge chiar si la 20.000 de euro, merg la rezervatie si iau acele exemplare. Un asemenea tip de vanatoare se numeste „vanatoare la tarc”, fiind o practica frecventa intalnita in Romania.

55 de exemplare

In Romania, traiesc in prezent aproximativ 55 de zimbri, dar Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a demarat un program prin care se incearca inmultirea acestei specii.
Animalele pot fi admirate la rezervatia Neagra – Bucsani, care este cea mai mare din tara, zimbraria Vanatori din Rezervatia Dragos Voda de la Targu Neamt, Hateg – Silvut, dar si la Gradina Zoologica din Targoviste. De asemenea, un exemplar se afla si la Gradina Zoologica Bucuresti. Trebuie spus ca un zimbru cu o greutate intre 600 de kilograme si o tona valoreaza peste 200 milioane lei vechi.
Pentru rezervatia din Dambovita s-au acordat cele mai multe fonduri. La Bucsani, localitate aflata la 30 km de Targoviste, s-a pus bazele unei rezervatii cu scop stiintific, fiind cea mai mare din Romania si una dintre putinele din Europa. Rezervatia se intinde pe 165 de hectare, numarul exemplarelor aflate aici fiind de 35. Animalele pot avea pana la doi metri inaltime si 1200 kg, media de varsta fiind de 28 de ani.

Ce spune legea

Potrivit Legii 205/2004 privind protectia animalelor, modificata prin Legea 9/2008, detinatorii de animale, cu orice titlu, sunt obligati sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de viata si bunastare ale animalelor.
Mai mult, acestia au obligativitatea de a asigura aplicarea normelor sanitare, veterinare si de zooigiena privind adapostirea, hranirea, ingrijirea, reproductia, exploatarea protectia si bunastarea animalelor. Astfel, Directia Silvica Targoviste avea obligatia sa transporte animalele in conditii corespunzatoare, tinand cont de specie, de starea fiziologica, sex, varsta, categorie de productie. Se tine cont de toti acesti parametri, tocmai pentru a se evita ranirea ori epuizarea fizica sau psihica a acestora. In cazul de fata, nerespectarea cadrului legal a dus la acest deznodamant nefericit, moartea celor doi zimbri.

Un secol fara zimbri

Se spune ca ultimul zimbru care a trait in Moldova a fost ucis in anul 1762, iar in Transilvania in 1790. In estul Europei, zimbrii erau proprietatea regilor poloni, lituanieni si tarilor rusi. Regele Sigismund I al Poloniei a instituit pedeapsa cu moartea pentru braconarea zimbrilor in anii 1500. Cu toate acestea, numarul zimbrilor a scazut simtitor, in 1927 in lume ajungandu-se la mai putin de 50 de zimbri, toti aflati in gradini zoologice. Ultimii zimbri din salbaticie au fost ucisi de braconieri, dupa Primul Razboi Mondial. In tara noastra a fost o perioada de mai bine de un secol in care acestia au disparut cu desavarsire. Doua exemplare au fost importate in 1958 din Polonia, fiind practic baza de plecare a zimbrilor de astazi. Zimbrul este cel mai greu animal de uscat european. Un exemplar tipic are o lungime de 2,9 metri si o inaltime de 1,9 metri, cantarind intre 300 la 920 kg. Este mai inalt, dar mai putin masiv decat ruda sa apropiata, bizonul american. Zimbrii traiesc in paduri, avand foarte putini dusmani naturali.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *