Doljenii nu pot exploata padurea

Cota de taiere de material lemnos din padurile particulare din Dolj este de peste 26.000 de metri cubi. Pentru ca nu fac proiecte de amenajamente silvice pentru padurile lor, doljenii nu pot sa taie decat o mica parte din acestea.
exploatarea lemnului
Pentru a se asigura ca taierile din paduri se fac rational, in fiecare an, la nivel national se stabileste o anumita cantitate de masa lemnoasa ce poate fi taiata. Pentru Dolj, de exemplu, aceasta depaseste 26.000 de metri cubi pentru padurile private. „Pentru unitatile administrativ-teritoriale (primarii), cota este de 500 de metri cubi, pentru persoane fizice – de aproximativ 13.900, iar pentru persoane juridice – 6.300”, a declarat Marian Manescu, consilier al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Ramnicu Valcea. La aceasta cantitate se adauga 2.000 de metri cubi aferenti vegetatiei din afara fondului forestier (aliniamentele de-a lungul drumurilor judetene).

Amenajamente pentru exploatarea padurii

Aceasta cantitate s-a stabilit in functie de fondul forestier aflat in proprietatea persoanelor fizice, juridice si unitati de cult. S-au luat in considerare si taierile de igiena (un metru cub de lemn/ha/an sau, in mod exceptional, in cazul in care numarul arborilor uscati este foarte mare, pana la cinci metri cubi/ha/an). Un rol deosebit de important il au insa asa-numitele „amenajamente silvice” in vigoare. „Amenajamentele silvice se fac din zece in zece ani si stabilesc masa lemnoasa ce se va exploata de pe respectiva suprafata, care se va impaduri, precum si lucrarile de ingrijire aplicate”, a precizat Marian Manescu. Aceste amenajamente au rolul de a asigura o permanenta padurilor prin reglarea exploatarii suprafetelor impadurite.

Proprietarii de paduri, care nu-si asuma responsabilitatea de proprietari si care nu dau importanta „amenajamentelor silvice”, risca sa ramana fara lemne taiate. „Indiferent de cota de taiere, neavand amenajamente silvice in vigoare, proprietarii nu pot exploata padurea. Chiar daca valoarea cotei este mare, taierile sunt sub nivelul sau”, a spus consilierul ITRSV.

Doar doua proiecte silvice in Dolj

Cu toate acestea, doar doi proprietari din Dolj au intocmit proiecte de „amenajamente silvice” dupa ce le-au expirat cele vechi. Acestea vizeaza o suprafata de aproximativ 130 de hectare de padure, situata pe raza Ocolului Silvic Filiasi. „Cei doi s-au asociat, legislatia in vigoare precizand ca aceste proiecte de amenajamente silvice se fac pentru o suprafata de minimum 100 de hectare”, a mai spus Manescu, care a precizat ca durata realizarii unui asemenea proiect este de aproximativ un an.

185.000 de metri cubi pentru DS Craiova

In timp ce in cazul padurilor particulare cota alocata de taiere poate fi cu greu realizata, nu acelasi lucru se intampla in cazul cotei alocate Directiei Silvice Craiova. In baza studiilor tehnice de administrare a padurilor, pentru 2008 s-a stabilit o cota de masa lemnoasa de 185.000 de metri cubi. Aceasta va fi scoasa la licitatie catre agentii economici care o vor exploata si valorifica asa cum cred de cuviinta.

„Cota de masa lemnoasa este in scadere. Daca anul trecut aceasta a fost de 195.000 de metri cubi, in 2009, va fi de 160.000”, a declarat Alchiu Caraghiaur, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Craiova. Situatia se datoreaza retrocedarilor, care au dus la scaderea suprafetei forestiere aflate in administrarea Directiei, de la 87.000 de hectare la 63.000.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *