Dosarul Romaltyn intra in atentia organelor competente

Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare
Dosarul Romaltyn intra in atentia organelor competente
Dosarul Romaltyn intra in atentia organelor competente

In cursul zilei de astazi 19.03.2013 incepand cu primele ore ale diminetii (8.30), la sediul Agentiei de Mediu Maramures, dar fara ca toti cei interesati sa fie informati, s-a derulat vizita unui domn de la  SC Romaltyn Mining SRL.

Ion Sturza, caci despre dansul este vorba, tinde sa devina un personaj din ce in ce mai controversat in domeniul activitatilor miniere si de procesare a minereului si subproduselor in Romania, dar si in aspecte care privesc respectarea prevederilor legislatiei de protectie a mediului interne si europene pe care le ridica aceste activitati specifice. Acest domn este persoana care isi asuma acum discutiile (ne)oficiale cu diverse institutii si cu unii functionari publici, in incercarea disperata de a pune aparent in legalitate un proiect care naste pe zi ce trece din ce in ce mai multe semne de intrebare pentru organele abilitate.

Din declaratiile directorului Agentiei de Mediu Maramures Ioana Trifoi rezulta ca: ,,nu s-a discutat nimic, noi eram in sedinta, domnul Sturza a fost si el pe aici insotit de inca trei domni sa vada cu cine o sa lucreze.

Asa cum publicatia noastra a punctat anterior, dupa expirarea termenului din 30.06.2011, autorizatia de construire nr.144/ 29.03.2007 avand beneficiar SC Romaltyn Mining SRL, se afla inafara legii cu atat mai mult cu cat cei de la Romaltyn Mining SRL nu detin un titlu legal de acces pe activele de natura teren aflate in patrimoniul companiei nationale REMIN SA Baia Mare care apartine Statului Roman.Totodata, conform prevederilor legale, constructia aferenta autorizatiei mai sus mentionate este necesar a fi desfiintata avand in vedere data incetarii raporturilor juridice dintre parti.

Oricare neconformitate in documentatii si incalcari ale unor prevederi legale se rasfrang automat si direct asupra legalitatii obtinerii autorizatiei integrate de mediu pe care si-o doresc atat de mult Romaltyn Mining si domnul Sturza, aceste riscuri de frauda care au ajuns si la cunostinta noastra reprezentand un puternic semnal  de alarma pentru autoritatile care vor analiza si vor gestiona din perspectiva unei depline legalitati ”dorinta” intreprinzatorilor de la Romaltyn Mining de a autoriza repornirea fostei uzine ”Aurul” aflata in intravilanul Municipiului Baia Mare. Alta abordare din partea autoritatilor este de neconceput, iar opinia publica si factorii care vegheaza la respectarea legalitatii vor fi informati la timp, pentru ca de fiecare data la nevoie, presa obiectiva isi va asuma rolul de ciine de paza al democratiei! Atragem atentia, respectivele autoritati implicate, se fac direct responsabile pentru toate aceste aspecte si operatiuni care se afla in desfasurare.

Este evident faptul ca siguranta cetatenilor, a mediului si respectarea legii trebuie sa primeze pentru interesul national intr-o situatie in care avem de-a face cu un precedent periculos, intrucat accidentul ecologic de la Uzina Aurul din anul 2000 a generat o expunere de imagine negativa de mari proportii aducatoare de prejudicii pentru Romania si pentru localitatea Baia Mare pe masura amplitudinii acestui dezastru.

Toate aceste aspecte, considerate fiind in contextul actual al legislatiei europene de protectie a mediului si al Recomandarilor Comisiei Europene, avem convingerea ca vor determina autoritatile si institutiile abilitate sa actioneze preventiv cu maxima eficienta  in acest caz special, care de ceva timp a dobandit titulatura publica  ,,Dosarul Romaltyn (P)” , localizat  la Baia Mare, dar aflat in atentie la nivel international. Vom reveni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *