Dosarul taierilor ilegale de la Ocolul Silvic Soveja a mai generat un dosar penal

Fondul forestier de stat s-a redus cu 17% în zece ani
Dosarul taierilor ilegale de la Ocolul Silvic Soveja a mai generat un dosar penal

Alti trei “toporatori” au fost trimisi in judecata, intre care se se numara si cunoscutul Florin Mateiu, fratele actualului primar de la Campuri, Costel Mateiu
Dosarul taierilor ilegale de la Ocolul Silvic Soveja a mai generat un dosar penal. Vasile Iordache, zis “Baronul”, cunoscutul “toporator” Florin Mateiu si Maricel Paun, au fost trimisi in judecata pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata, detinere de documente cu regim special dar si complicitate la savarsirea celor doua infractiuni. Vasile Iordache, de 50 de ani din Campuri, in prezent dat in urmarire internationala pentru sustragere de la masura de arestare preventiva, administrator la doua societati cu profil de exploatare a lemnului, Atunia Forest Campuri si Iordaforest Rastoaca, este acuzat de o evaziune fiscala de peste 500.000 lei. Acesta realiza stocuri fictive de lemn cu ajutorul unor documente false pe care le achizitionase de la o brasoveanca, trimisa la randul sau in judecata, lemn care provenea aproape integral din taieri ilegale in parchetele exploatate in special la Campuri. Acesta a realizat din 2009 si pana anul trecut un stoc fictiv de peste 26.000 m.c. lemn, pe care il revindea, faptic in fals, altor societati cu acelasi profil. Mateiu Florin, fratele actualului primar de la Campuri, a fost trimis in judecata pentru complicitate la evaziune fiscala si la detinere de documente cu regim special.

Vindeau cu documente false

In dosarul initial, Florin Mateiu, aflat in prezent in inchisoare, se presupune a fi detinatorul unui ciocan silvic de marcat falsificat, cumparat de la aceeasi sursa de la Brasov. Acest dosar este insa declinat procurorilor din judetul vecin, mai ales ca respectivul ciocan se pare ca a fost folosit intr-un parchet apartinand lui Iordache, din localitatea Gura Teghii, judetul Buzau. Cel de-al treilea “actor” al acestui dosar este Marcel Paun, de 43 de ani din Brosteni, administratorul societatii JustFor Green, care a cumparat in mod fictiv masa lemnoasa de la Atunia Forest, in fapt doar documente de insotire a materialului lemnos, vandut apoi mai departe unor alti agenti economici. Valoarea evaziunii fiscale in cazul lui Paun se ridica la peste 120.000 lei. Ilona Szasznika, de 56 de ani din Brasov, cea de la care au fost cumparate documentele false, a fost trimisa in judecata in acest dosar pentru detinere de documente cu regim special si complicitate la evaziune fiscala. Femeia le-a spus procurorilor ca a cumparat documentele de la o alta persoana, care detinea o imprimerie mobila. Alte zeci de dosare de evaziune fiscala desprinse in urma controlului efectuat de silvicultori si de politisti vara trecuta au fost disjunse, insa cei mai multi au achitat déjà prejudiciul. (Gabriel SAVA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *