Doua familii de bacauani aduc productia eco din ferma proprie in Gara Bacau

Doua familii de bacauani aduc productia eco din ferma proprie in Gara Bacau

Doua familii de bacauani s-au hotarit sa sfideze conditiile de criza economica in care traim si au pornit o afacere pe cont propriu intr-un domeniu in care, probabil, putin ar mai avea curajul sa se aventureze: alimentatia publica.

Teodora si Gabriel Staicu lucreaza la CFR, dar au, in comuna Oniscani, o ferma zootehnica si una vegetala, in care fac numai productie ecologica.

Ei au observat ca in Statia CFR Bacau, poate si datorita traficului de calatori redus din ultimii ani, nu mai exista nicio unitate de alimentatie publica.

Impreuna cu o familie de prieteni, Eugen si si Irina Paun, care acum muncesc in Italia, au inchiriat un spatiu ramas nefolosit si au amenajat un restaurant. L-au numit Kytoky, ca pe firma pe care au infiintat-o in acest scop, dupa numele propriilor copii.

„Sint vremuri grele – spune Teodora -, dar ne-am gindit sa venim pe piata cu produsele eco din ferma noastra. Acolo crestem porci, vitei si pasari si cultivam toate de plantele de care avem nevoie pentru hrana lor, de la griu si poruimb, la legume, fara tratamente chimice, in conditii ecologice. Ne-am gindit ca este un lucru bun, avind in vedere ca toata lumea se axeaza, acum, pe productie ecologica. Am vrut sa iesim pe piata cu aceasta noutate: servicii de alimentatie publica in conditii eco. Pina la urma, ceea ce facem noi este o afacere, dar in care avem grija sa fie bine si pentru noi si pentru clientii nostri”.

Sotul Teodorei si-a dorit intotdeauna sa fie un zootehnist, iar acum are aceasta ocazie, evident in timpul liber, pentru ca ramine, de baza, ceferist.

Unitatea familiilor Paun si Staicu va lucra in regim de restaurant, dar va livra produse si la domiciliul clientilor si la sediile firmelor, pe baza de comenzi sau contracte. Sint excluse din meniuri produsele gen fast-food, iar la in meniuri apar numai cu produse traditionale romanesti: ciorbe, sarmalute, tochituri, cirnati de casa, friptura la gratar si altele asemenea, preparate calde si, musai, proaspete. In bucataria restaurantului lucreaza un specialist, un maestru bucatar, Nicu Baltag, care a practicat meseria zeci de ani intr-o unitate militara, iar acum este pensionar.

„Am creat, practic, trei locuri de munca – a precizat Teodora. Nu este mult, dar tot este ceva, iar daca ne vom putea dezvolta vom mai angaja. Speram sa ajungem sa lucram in doua ture pe zi, poate chiar cu pina la zece angajati”.

Investitorii din gara Bacau au de gind sa se dezvolte pas cu pas. Este prima lor afacere, prima incercare. La un nivel mai mic, au mai avut preocupari de acest gen, dar acum vor sa faca un pas mai mare. Irina Simion, nora familiei Paun, opineaza si ea ca investitia familiei are loc intr-o conjunctura deosebita, avind in vedere, desigur, tot criza economica prin care trecem.

„Dar daca nimeni nu are initiativa in a investi, in produce sau a oferi servicii – spune Irina -, nu mai putem iesi din criza, nu mai putem face nimic. Evident, noi speram sa avem succes.

Pornim la drum cu destule emotii, dar si cu multe preocupari pentru ca afacerea sa mearga bine. Speram intr-un viitor mai bun, al nostru si al copiilor nostri. Pentru succes, desi produsele nostre sint din categoria eco, vom incerca sa tinem preturile la un nivel acceptabil, pentru orice buzunar”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *