Doua hectare au fost incendiate pe Situl Natura 2000 “Fagetul Clujului – Valea Morii”

Doua hectare au fost incendiate pe Situl Natura 2000 “Fagetul Clujului – Valea Morii”
Doua hectare au fost incendiate pe Situl Natura 2000 “Fagetul Clujului – Valea Morii”

Pe data de 24 martie au fost incendiate doua hectare de pasuni pe Situl Natura 2000 “Fagetul Clujului – Valea Morii”, care se afla in custodia Asociatiei Natura Transilvaniei.

Cei care au descoperit infractiunea au fost biologii, care coordineaza cartararea pe teren: István Urák si Zoltán László au documentat cu fotografii cazul, au anuntat pompierii si custodia sitului. Custozii au sesizat la randul lor Garda de Mediu Cluj.

„Conform setului de masuri de conservare (20119/ED/06.02.2013) elaborat de APM Cluj, aprobat si aflat in vigoare in lipsa Regulamentului si a Planului de Management, se prevede mentinerea ecosistemelor ierboase prin pasunat si cosit (prevenirea instalarii arborilor si arbustilor); mentinerea prin pasunat a aspectului mozaicat reprezentat de zone acoperite de tufaris in alternanta cu zone acoperite de vegetatie ierboasa”, a declarat Mihai Constantinescu din partea asociatiei Natura Transilvaniei.

In prezent custozii lucreaza la Regulamentul ariei protejate, in care va fi reglementat modul de intretinere a acestor pajisti pentru a evita declinul populatiilor speciilor protejate.

„Acordarea subventiilor pentru pasuni vor fi conditionate de respectarea acestor masuri de conservare. Urmeaza informarea primariilor si proprietarilor terenurilor din zonele respective cu privire la Regulament”, a mai spus Constantinescu.

Asociatia “Apáthy István Egyesület”, care a fost fondata de catre cadrele didactice ale Departamentului de Biologie si Ecologie a liniei maghiare din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, a castigat un proiect finantat din fonduri Uniunii Europene.

In cadrul proiectului vor fi elaborate planuri de management pentru trei situri protejate din judetul Cluj, si totodata vor fi organizate campanii de constientizare a populatiei asupra importantei acestui patrimoniu natural.

Proiectul intitulat “Elaborarea planurilor de management integrat pentru siturile de importanta comunitara ROSCI0074 – Fagetul Clujului – Valea Morii, ROSCI0356 – Poienile de la Sard si ROSCI0394 – Somesul Mic” are ca scop principal conservarea habitatelor si a speciilor de importanta comunitara si nationala, si constientizarea populatiei asupra acestor comori ale naturii.

Potrivit legii privind protectia mediului, arderea miristilor, tufarisurilor sau a vegetatiei ierboase fara acceptul autoritatilor compentente pentru protectia mediului sau a custozilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 la 6000 lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni sau cu amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei arderea miristilor, tufarisurilor sau a vegetatiei ierboase din ariile protejate, daca a pus in pericol viata sau sanatatea umana, animala sau vegetala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *