Dovada poluarii masive PRAF SI PROMISIUNI

Statiile de monitorizare a aerului amplasate in 2007 in oras (patru in Galati si una la Tecuci) au intrat in functiune la sfarsitul anului, iar in luna decembrie s-au facut determinari la mai multi indicatori, rezultatele monitorizarii fiind afisate pe panoul amplasat in fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Lasand la o parte faptul ca un om obisnuit nu poate descifra valorile afisate, pentru ca nu se precizeaza si limitele maxime admisibile, monitorizarea a scos la iveala un lucru ingrijorator: sunt zile cand poluarea ajunge atinge cote alarmante, lucru accentuat de starea vremii.

In asteptarea conformarii

„In decembrie, au fost cateva zile cand s-au inregistrat valori aproape duble fata de limita admisibila la pulberi in suspensie, ne-a declarat directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Galati, Mihai Turcu. Daca limita este de 50 de micrograme pe metru cub, au fost zile noroase, fara vant, cu o umiditate de suta la suta, cand s-au inregistrat si 95 de micrograme la statia industriala de pe bulevardul Dunarea. In astfel de conditii meteo este normal ca pulberile in suspensie de la ArcelorMittal nu se mai ridica in atmosfera ca sa se disperseze. Chiar nu avem ce sa facem, pentru ca prin autorizatia integrata de mediu pe care a primit-o, combinatul s-a angajat sa reduca noxele.

Si deja a inceput sa se conformeze, Fabrica de Var nr. 2 e inchisa, se vor inlocui filtrele de praf, vor fi reparatii la cuptorul rotativ si asa mai departe. Eu am avut si niste discutii cu conducerea combinatului si am vazut seriozitatea cu care este tratata aceasta problema. Protectia muncii este pe primul plan si mi se pare normal sa fie asa, e vorba de sanatatea si de viata angajatilor. Iar pe locul doi este protectia mediului. O amenda data combinatului nu are nici un efect. Nu se rezolva nimic cu sanctionarea. Ei au un program cu masuri de conformare cu termene clare de realizare a investitiilor necesare pentru reducerea noxelor, tehnologie de ultima ora, pana in 2014.” Pana atunci, putem poate doar sa ne rugam sa fie soare si sa bata vantul.

Afisare pentru cine?

Cele cinci statii sunt amplasate in Micro 19, langa bloc S2 (pentru monitorizarea traficului), pe strada Domneasca, intre P5 si P7 (fond urban), pe strada Traian, langa statia Meteo (fond suburban), pe b-dul Dunarea, in zona cimitirului Catusa (industrial) si in Tecuci (industrial) si dispun de un sistem de monitorizare automata, permanent. Se masoara aici, pe langa conditiile meteo (umiditate, directia si viteza vantului, temperatura), dioxid de sulf, oxizi de azot, pulberi, monoxid de carbon, ozon, plumb, compusi organici volatili.
In total, in toata tara, s-au amplasat 117 statii de acest gen in localitati din 37 de judete, intr-un proiect Phare, in valoare totala de 14 milioane de euro.

E drept, se fac masuratori dupa tehnici de ultima ora, numai ca finalitatea nu este cea dorita. Panourile de afisaj sunt doar spectaculoase, dar nu spun nimic omului obisnuit. Afiseaza doar valoarea inregistrata la un moment dat pe diferiti parametri, nu si limita maxima admisa, asa incat galatenii tot nu stiu cat de poluat este aerul pe care il respira. „Da este o problema cu afisarea, dar cine este interesat poate veni la sediul nostru si primeste toate explicatiile de care are nevoie, a adaugat Mihai Turcu. Iar, in baza datelor obtinute, poate da in judecata societatea poluatoare si poate avea castig de cauza, pe principiul poluatorul plateste.”

Sursa: Viata Libera Galati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *