Dr. Mencinicopschi: Sanatatea publica tine foarte mult de siguranta unui stat

Dr. Mencinicopschi: Sanatatea publica tine foarte mult de siguranta unui stat

In vreme ce companiile Coca-Cola si PepsiCo isi modifica retetele de fabricatie ale bauturilor lor, reducand nivelul unui colorant chimic, pentru a se conforma legislatiei statului american California, statele membre ale Uniunii Europene au adoptat vineri o directiva ce interzice adaugarea de indulcitori in sucurile de fructe, in randul carora a fost inclus si cel de rosii.

Revenind la Coca-Cola si Pepsi, acestea aveau de ales intre a trece pe etichete ca bauturile lor pot provoca cancer, pentru ca statul american California a trecut colorantul care da tenta maronie a bauturii pe lista substantelor cu potential cancerigen, sau de a reduce cantitatea de colorant. Desi afirma ca e nefondat stiintific, cei doi producatori de bauturi carbogazoase au ales a doua varianta. Insa numai in California e valabila aceasta imbunatatire. Amatorii de astfel de bauturi din alte zone ale lumii mai au de asteptat pana… nu se stie cand. Desi au afirmat ca vor schimba reteta si in cazul altor state, au eludat sa dea o limita de timp.

Centrul pentru Stiinta in Interes Public, cu sediul la Washington, cere interzicerea colorantilor pe baza de caramel cu amoniac-sulfit, iar saptamana trecuta a facut publice rezultate ce arata ca nivelul MEI-4 in Coca-Cola, Diet Coke, Pepsi si Diet Pepsi depaseste directiva din California ce impune o limita de 29 de micrograme. Nivelul gasit, asociat cu risc de cancer la 100.000 de persoane, este de 4,6 ori mai mare.

Tot vineri, statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, in cadrul unei reuniuni a ministrilor Mediului, la Bruxelles, o directiva care interzice adaugarea de indulcitori in sucurile de fructe, in randul carora a fost inclus si sucul de rosii. Noua directiva ar urma sa intre in vigoare cel mai tarziu la inceputul lunii iunie, odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispozitie, pentru a transpune directiva in legislatia nationala.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, considera intr-un interviu acordat RFI ca reglementarea este necesara pentru a avea o calitate a produselor alimentare.

Indulcitorii de sinteza de care este vorba sunt E950-acesulfamul K si acesulfamul de potasiu, E951–aspartam, E952–acidul ciclamic si sarurile sale, E954–zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu, E955-sucraloza.

Profesorul ne recomanda insa sa consumam doar fructe si legume in stare cruda, pana si fresh-urile nefiind la fel de sanatoase ca cele in stare cruda. Cat despre sucurile industrial de pe galantare, nici nu poate fi vorba. Pe scurt, pentru a trai sanatos, dr Mencinicopschi spune ca recomanda ca prima optiune legumele si fructele ca atare, daca se poate in sezon si, sigur, daca s-ar putea, sa fie si din agricultura biologica.

“ Eu spun de mult timp ca suntem ceea ce mancam, ba, mai mult, suntem si ceea ce nu mancam, mancam cum gandim si gandim cum mancam. Aceasta sintagma ne arata ca este foarte important sa ne construim obiceiuri alimentare sanatoase. Lucrul acesta trebuie facut cu obstinatie mai ales de la varstele fragede, pentru ca cei care vor deveni consumatori de junk food, de fast food vor fi copiii care nu au avut supraveghere, care nu au avut modele in familie de consum alimentar sanatos, de comportament alimentar sanatos. Se stie faptul ca pana la varsta de 10 ani, creierul nu este suficient de dezvoltat si copiii au o capacitate de invatare enorma, dar prin imitatie. Daca in familie va gasi alimente nesanatoase, comportamentul lui alimentar se va cristaliza in felul acesta, iar cand va deveni adolescent sau adult, cu greu si-l va putea corecta”.

Si incheie cu o fraza care ar trebui sad ea de gandit si autoritatilor noastre: Sanatatea publica tine foarte mult de siguranta unui stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *