Drumurile forestiere pot trece de la stat la primarii

Dialog cu ing. Ilie Troanca, directorul Directiei Silvice Sibiu

– Stiu ca in urma cu vreo trei ani, Directia Silvica Sibiu a prezentat Prefecturii si Consiliului Judetean o situatie exacta cu cele 130 de drumuri forestiere din judetul Sibiu. Desi unii primari faceau galagie la acea vreme ca vor sa primeasca inapoi, in domeniul public al unitatiilor administrative aceste drumuri, actiunea lor nu s-a finalizat inca. Acum, au o oportunitate in plus, pentru ca pot accesa fonduri europene nerambursabile prin Masura 125 – b, privind modernizarea infrastructurii silvice.
– Asa este! De fapt, in momentul acesta sunt doua oportunitati pentru primarii. Una pe care ati mentionat-o, de accesare de fonduri europene pe Masura 125 b, iar cealalta este legata de aparitia in Monitorul Oficial 723 din 29 octombrie 2010 a Normei metodologice referitoare la criteriile si modalitatile de aplicare a Legii 192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului si din administrarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, in domeniul public al primariilor si in administrarea Consiliilor Locale.
– Toate drumurile forestiere care au apartinut primariilor pot fi date inapoi?
– Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, dar drumurile forestiere nu au fost niciodata ale primariilor, altfel se retrocedau odata cu aplicarea legilor proprietatii. Drumurile forestiere sunt niste constructii ale Statului, cu o anumita valoare de inventar, pe o anumita suprafata de teren.
Conform Normei metodologice din 29 octombrie 2010, drumurile forestiere care pot face obiectul trecerii, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa nu deserveasca fondul forestier proprietate publica a statului; sa nu faca obiectul lucrarilor de investitii in derulare, sa fie identificate integral, inclusiv cu lucrarile de arta aferente; sa fie situate, partial sau integral, pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale solicitante.
Prin exceptie, pot face obiectul trecerii si drumurile forestiere care deservesc partial fondul forestier al statului, la solicitarea unitatii administrativ-teritoriale si cu aprobarea conducerii RNP-ROMSILVA.
– Aceasta trecere se face din oficiu sau la cerere?
– Trecerea drumurilor forestiere se face numai la cererea Consiliilor Locale ale unitatilor administrativ-teritoriale interesate. Aceasta cerere trebuie sa fie insotita de urmatoarea documentatie: Hotararea Consiliuli Local privind trecerea drumurilor forestiere; datele de identificare a drumurilor forestiere si a terenurilor aferente acestora, asa cum sunt inscrise in amenajamentele silvice si in inventarul mijloacelor fixe, vizate de seful Ocolului Silvic care administreaza drumul forestier; copiile fiselor mijloacelor fixe (drumuri auto, forestier, lucrari de arta aferente) vizate „conform cu originalul” de seful Ocolului Silvic care administreaza drumul forestier; declaratia sefului Ocolului Silvic din care sa rezulte ca drumul forestier nu deserveste fondul forestier proprietate publica a statului; avizul favorabil al RNP- ROMSILVA.
– Unde se depune cererea?
– Cererea, impreuna cu documentatia se depun la Consiliul Judetean Sibiu, care are obligatia elaborarii si promovarii unui proiect de Hotarare de Guvern in acest sens. Trecerea se va face pe baza de protocol, de catre o comisie numita de directorul Directiei Silvice.
– Ce cuprinde acest protocol?
– Protocolul de predare-primire trebuie sa cuprinda: suprafata de fond forestier aferenta drumului forestier in cauza, conform amenajamentului silvic, cu mentionarea unitatilor amenajistice limitrofe acestuia; fisele mijloacelor fixe (drum auto forestier si lucrari de arta aferente) in original , cu valoarea de inventar si cu numarul de inventar de la Ministerul Finantelor Publice; stadiul lucrarilor de intretinere-reparatii; harta menajistica in copie, cu traseul drumului forestier.
– Dupa primire, ce obligatii revin noilor administratori?
– Unitatea administrativ-teritoriala care a preluat drumul forestier are urmatoarele obligatii: sa evidentieze preluarea drumurilor forestiere in patrimoniul public local; sa respecte regiumul silvic; sa transmita raportarile statistice anuale, specifice silviculturii, in perioada 1-15 ianuarie, Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *