Drumurile si gunoaiele, spaima turistilor germani care ne viziteaza tara

    ecoturismDrumuri pline de gropi, munti de gunoaie, mancare rece in restaurante si servicii de slaba calitate, cam asa arata Romania turistica in ochii germanilor.

    Romania nu mai este de mult o surpriza placuta pentru turistii germani. Un studiu realizat de catre Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica (GTZ) prezinta o lista lunga de nemultumiri ale tour-operatorilor germani fata de calitatea serviciilor turistice de la noi. „Calitatea infrastructurii trebuie imbunatatita considerabil, pentru ca starea drumurilor este intolerabila. De asemenea, clientii germani sunt deranjati de prezenta gunoaielor in cantitate mare”, a declarat, ieri, Carmen Chasovschi, reprezentanta GTZ in Romania. Agentiile germane de turism mai reclama si calitatea serviciilor oferite de hotelierii romani. „Capitolul ospitalitate a luat o nota mai mica fata de anii trecuti”, afirma Carmen Chasovschi. Nici gastronomia nu a primit un calificativ prea bun, mai ales din cauza renuntarii la meniurile traditionale, in favoarea celor internationale. „Mancarea este gustoasa si naturala, insa nu poate fi gasita tot timpul si este servita rece”, s
    e mai arata in studiul GTZ. Totusi, se mananca mai bine in restaurantele particulare, comparativ cu cele din hoteluri, subliniaza raportul. „Modul de preparare a carnii si legumelor lasa de dorit, micul dejun este de slaba calitate, iar muzica este prea tare in restaurante”, reclama turistii. Nemultumirile germanilor nu se opresc insa aici. Litoralul Marii Negre continua sa-i tina departe, din cauza problemelor „fara sfarsit”. Situatia a avut, de altfel, consecinte „usturatoare” pentru turismul romanesc, dupa ce trei mari tour-operatori germani au decis sa se retraga din Romania. „Pe langa TUI, Neckermann si FTI, este posibil ca alti doi operatori sa se retraga de pe piata romaneasca”, a avertizat reprezentanta GTZ.

    Prea putine hoteluri de trei si patru stele
    Nici in privinta capacitatilor de cazare nu stam prea bine. „Hotelurile si pensiunile nu sunt intotdeauna curate”, se plang clientii germani. In Romania exista prea putine hoteluri de trei si patru stele, iar nivelul de satisfactie in privinta cazarii este prea scazut in zonele rurale. Pentru a-i atrage pe germani, autoritatile ar trebui sa incurajeze si dezvoltarea de noi servicii de transport aerian low-cost. Sibiu, Cluj-Napoca si Targu Mures se numara astfel printre destinatiile preferate de acestia, pe rutele ieftine de transport. Bucurestiul insa este apreciat ca fiind un oras scump, raportul pret/calitate nefiind satisfacator nici in alte orase. In final, nu puteau scapa neatinse agentiile romanesti de turism. Tour-operatorii germani le recomanda acestora sa se orienteze mai mult spre client, sa fie mai accesibile si sa le ofere turistilor exact serviciile mentionate in oferte. „Agentiile romanesti sunt capabile sa iti ofere orice, dar nu realizeaza nimic”, spun nemtii. In replica, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Dragos Anastasiu, spune ca „totul depinde de modul in care privim paharul”.

    Citeste articolul integral Drumurile si gunoaiele, spaima turistilor germani care ne viziteaza tara in Gardianul

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *