Dunarea are „mai mult plastic decat peste“

Acţiune de curăţare a Dunării
Dunarea are „mai mult plastic decat peste“
Dunarea are „mai mult plastic decat peste“

In fiecare an, Dunarea transporta peste 1.500 de tone de reziduuri pana la varsarea sa in Marea Neagra, fluviul avand „mai mult plastic decat peste“, se arata in studiul realizat de Departamentul de limnologie si oceanografie al Universitatii din Viena.

Dunarea are „mai mult plastic decat peste“, afirma Aaron Lechner, de la Departamentul de limnologie si oceanografie al Universitatii din Viena, unul dintre autorii studiului privind poluarea pe Dunare publicat in revista „Environmental Pollution“. Pe langa plastic, sunt si gunoaie si resturi industriale care au atins niveluri nemaiintalnite pana acum, mai sustin cercetatorii care au strans o serie de mostre intre anii 2010 si 2012 pe un tronson cuprins intre orasele Viena si Bratislava si s-au declarat „surprinsi“ de amploarea poluarii.

Concret, apele care curg pe tronsonul dintre capitalele Austriei si Slovaciei transporta in medie 317 particule de plastic si 275 de pesti mici la 1.000 de metri cubi de apa. Oamenii de stiinta s-au folosit de o plasa speciala in forma de palnie cu orificii cu diametrul de jumatate de milimetru pentru a strange mostrele. In acelasi timp, s-a ajuns la concluzia ca in fiecare an, Dunarea transporta peste 1.500 de tone de reziduuri pana la varsarea sa in Marea Neagra.

Studiul, scrie Agerpres, mai arata ca numai in Germania si Austria, primele doua tari prin care trece Dunarea, zeci de fabrici pentru producerea si procesarea plasticului se afla foarte aproape de fluviu. „Contributia acestor intreprinderi la poluarea fluviului este evidenta. Problema este agravata de efectele poluarii asupra puietului de peste, insectelor si pasarilor, care confunda deseurile materiale cu alimentele“, spune Hubert Keckeis, unul dintre cercetatorii care au realizat studiul stiintific. Inghitirea acestor reziduuri provoaca in majoritatea cazurilor intoxicatii care pot fi mortale pentru animale.

Comisia internationala pentru protectia fluviului Dunarea, o initiativa cetateneasca al carei sediu se afla la Viena, lanseaza de mai multi ani campanii de educare cu privire la mediul inconjurator si de sensibilizare pentru reducerea cantitatii de gunoaie din apele fluviului.

In fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea tarilor dunarene si sub auspiciile Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, se sarbatoreste Ziua Internationala a Dunarii, aceasta zi marcand semnarea, la 29 iunie 1994, a Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului. Astfel, in statele dunarene se organizeaza manifestari menite sa atraga cetatenii in eforturile de conservare a Dunarii, sa informeze si sa educe copiii, tinerii cu privire la necesitatea protejarii ecosistemului acvatic al acestui bazin hidrografic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *