Dunarea si-a schimbat cursul pentru o zi

Reprezentanti ai celor 19 tari din bazinul hidrografic al Dunarii s-au reunit la Crivina pentru a face ca fluviul sa curga simbolic prin albia Argesului.
Dunarea, adusa in bidoane din celelalte tari de pe traseul ei, a curs, pentru o vreme, prin albia Argesului
dunare
19 specialisti in hidrologie si din domenii aferente, din tot atatea tari care fac parte din bazinul hidrografic al Dunarii, au fost joi la statia de tratare a apei de la Crivina, judetul Arges, unde Compania Apa Nova si firma-mama Veolia au organizat o intalnire de Ziua Mediului. Cei 19 reprezentanti au adus cu ei cate o sticluta cu apa din Dunarea care trece prin tara lor si le-au turnat in raul Arges, gest care a simbolizat o incercare de „schimbare a cursului Dunarii” care, astfel , „a curs” prin alta albie.

„Apa reprezinta una dintre resursele vitale oferite mediului inconjurator.

Gestul simbolic de astazi semnifica grija pe care trebuie sa o acordam tuturor resurselor de apa si pe care noi, cei de la Apa Nova, o sustinem si o incurajam ca pe o responsabilitate a tuturor in viata de zi cu zi”, a declarat Bruno Roche, director general Apa Nova.

Prezent la eveniment, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca „o sa renegociem contractul cu Apa Nova. Vreau ca ei sa-si respecte obligatiile din contract si sa extinda sistemul de canalizare. Si mai vreau sa discutam si despre pretul pe care il platesc bucurestenii pentru consumul de apa”. La randul sau, Epsica Chiru, directorul adjunct de la Apa Nova, a spus ca nu poate fi vorba despre parti din contract care nu au fost respectate si se va discuta despre adaptarea angajamentului din perioada 2009-2010.

Pentru urmatoarele zile, reprezentantii celor 19 tari si ai firmelor Apa Nova si Veolia vor fi prezenti in Delta Dunarii, intr-un schimb de experienta international, acolo unde „apa se intalneste cu apa”, adica raurile se varsa in Dunare si apoi in Marea Neagra.

Potrivit specialistilor de la statia Crivina, atat resursele de apa, cat si biodiversitatea sunt grav afectate de impactul activitatilor omului. Prevenirea si combaterea acestor tipuri de pericole constituie principala tema a simpozionului.

Specialistii spun ca statia de tratare de la Crivina este cea mai moderna din Romania si una dintre cele mai bune pentru tratarea apei din Europa. Apa din raul Arges este tratata, filtrata si atent supravegheata la statia Crivina si apoi ajunge in casele bucurestenilor.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *