Esti pregatit pentru moartea computerelor?

Nu, nu s-a intamplat inca. Dar viitorul se anunta sumbru pentru clientii corporatistimoartea computerelor

Companiile de toate marimile din industria IT, de la magazinul din colt si pana la Microsoft, sunt constiente ca viitorul lor este in mainile unor oameni ca Sean Whetstone. Sef al departamentului de operatiuni IT la Reed Specialist Recruitment, o firma de resurse umane care se extinde pe trei continente, Whetstone a realizat, de curand, un upgrade pentru cele 6.000 de calculatoare desktop ale companiei. Directorii IT comanda tot timpul Dell-uri si HP-uri noi. Dar computerele pe care le-a adus Whetstone pentru angajatii sai nu sunt acele cutii metalice pe care le asezam langa birou sau sub monitoare. Sunt computere „virtuale”.

Fiecare angajat are tastatura si monitor, dar procesoarele din spatele calculelor sunt undeva departe, intr-un computer imens din centrul principal de date al companiei Reed, din Londra.

In scenariul SF al realitatii virtuale, oamenii nu traiesc intr-o lume reala, ci reprezinta niste „cifruri” dintr-un computer. Cam asa se intampla si cu desktopurile virtuale de la Reed. Microsoft Windows apare utilizatorului ca si cum acesta ar avea un calculator obisnuit. Numai ca desktopul electronic nu sta chiar pe birou. Trecerea la desktopurile virtualizate este scumpa pentru inceput, pentru ca software-ul de retea e complicat. Dar costurile de mentenanta sunt mult mai mici.

Daca ceva nu este in ordine – sa zicem ca un calculator are o eroare de software – Whetstone nu trebuie sa trimita pe cineva de la suportul tehnic la biroul angajatului. In schimb, un tehnician se logheaza pur si simplu la calculatorul principal si repara defectiunea, cu programul care ruleaza de acolo. Whetstone se asteapta sa economiseasca 20%, sau 2,4 milioane de dolari pe an din cheltuielile lui pentru tehnologie. Anul viitor va fi, cu siguranta, inceputul upgrade-ului pentru calculatoare, intrucat marile companii trec la Windows 7, cel mai recent sistem de operare al lui Microsoft.

Cu aproximativ jumatate de miliard de calculatoare de lucru in toata lumea si trei trilioane de dolari cheltuiti anual pentru calculatoarele din corporatii, asta inseamna o multime de comenzi de hardware. Virtualizarea desktopurilor ameninta, totusi, sa sparga aceste tipare. In loc sa cheltuiesti 1.000 de dolari pe un sistem cu ultima generatie de chip Intel, o companie ar putea pur si simplu sa reuseasca cu un PC virtualizat care ruleaza pe ecran, o tastatura si un racord de retea la doar 150 de dolari.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *