Producatorul ne spune ca sunca Praga Nikas este de calitate superioara. Avand in vedere ca 35% din compozitie este reprezentata de aditivi alimentari, inseamna ca acestia sunt cumparati din cele mai bune surse.
sunca de praga
Sunca Praga Nikas (premium quality) are in compozitie o cantitate foarte mare de sodiu, provenit atat din sare, cat si din aditivii: E450, E451ii, E621, E301, E300, E500 si E250. Din aceasta cauza, persoanele care sufera de boli cardiovasculare si renale trebuie sa evite consumul acestui produs, avertizeaza prof. dr Gh. Mencinicopschi. Chiar si fara a fi bolnavi, adultii nu trebuie sa depaseasca zilnic o doza de 6 g de sare. Aditivii utilizati nu numai ca au un aport enorm de sare, dar pot provoca si o serie de afectiuni. Difosfatul si trifosfatul pot duce la dezechilibrarea balantei calciu-fosfor, producand in timp osteoporoza. Caragenanul – E407 si guma xanthan – E415 afecteaza tractusul digestiv, de aceea trebuie evitate de cei care sufera de gastrite, ulcere si cancere la stomac. Caragenanul are rolul de a retine apa, astfel incat consumatoul este pacalit. El crede ca a cumparat o anumita cantitate de carne, cand de fapt nu, a achizitionat mai putina, umflata artificial cu apa si E407. Unul dintre cei mai periculosi aditivi utilizati este glutamatul de sodiu, care creeaza dependenta, fiind neurotoxic. Efecte adverse grave are si nitritul de sodiu E250. Acesta este cancerigen.

DEZECHILIBRU NUTRITIONAL
In urma analizei etichetei nutritionale, coroborate cu Regulamentul UE, specialistul ne spune ca sunca Praga Nikas are un profil nutritional foarte dezechilibrat. Carnea de porc contine grasimi animale saturate aterogene, care afecteaza buna functionare a ficatului, a circulatiei sangvine, a inimii, a rinichilor. Suferinzilor de afectiuni ale acestor organe produsul nu le este recomandat. Din cauza aditivilor si a dezechilibrului nutritional, specialistul ne spune ca sunca de Praga Nikas nu este indicata nici copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor care sufera de afectiuni dermatologice (inclusiv celulita), alergii, maladii neurodegenerative, diabet. Alergicii la soia, mustar si lactoza vor testa produsul.

Ingrediente
Carne de porc 65%, sare, condimente, apa, dextroza, maltodextrina, zahar, lactoza, proteina soia, mustar, emulgatori: difosfat de sodiu – E450, trifosfat de pentasodiu – E451ii, caragenan – E407, xanthan – E415, potentiatori de arome: glutamat de sodiu – E621, antioxidant: ascorbat de sodiu – E301, isoascorbat de sodiu – E300, acidifianti: bicarbonat de sodiu – E500, conservanti: nitrit de sodiu – E250. Valori nutritionale 100 g: valoare energetica: 95 kcal, proteine 16 g, carbohidrati 3 g, grasimi 2 g.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here