E-uri si grasimi puse la rece


thumb300_5dbf469f41dd35c78a2be16fe233434d.jpgFriendino, inghetata cu aroma de nuca, are in compozitie apa, zahar, grasimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf, emulgator (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), stabilizatori (faina de seminte de carruba E 410, faina de seminte de guar E 412), coloranti alimentari (caramel E 150, sunset yellow E 110), aroma identic naturala – n.r. artificiala (nuca), cocktail de ciocolata. Producatorul mai specifica faptul ca are „grasime min. 8%, substanta uscata totala min. 33%”.

ANALIZA. Produsul analizat este de tip inghetata cu profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide rafinate cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza), in amestec cu grasimi vegetale, lapte praf degresat, zer praf si aditivi alimentari, unii fiind periculosi pentru sanatatea consumatorilor. Cel mai periculos este E 110 sunset yellow, considerat cancerigen de studiile realizate de oameni de stiinta, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Din lista de ingrediente reiese ca produsul are si o densitate calorica ridicata. Inghetata contine surse de proteine din lapte, lactoza.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sindrom metabolic, suferinzilor de hipertensiune, dislipidemie, maladii cerebro si cardiovasculare, hepatorenale, sensibilitate a tubului digestiv, in special la substantele de ingrosare (E 410, E 412), suferinzilor de cancer, de maladii ale pielii, de celulita, astm, alergii. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide. Cei cu alergie la proteinele din lapte si cu intoleranta la lactoza vor testa in prealabil produsul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *