E-urile din pateuri si sucuri artificiale ii prostesc pe copii

Aditivii alimentari pot fi la fel de nocivi precum este benzina cu plumb, afectand grav inteligenta copiilor, arata un studiu englez, comandat de autoritatea din Marea Britanie care reglementeaza comercializarea produselor alimentare.

Specialistii au identificat sapte aditivi, printre care se numara tartrazina si galben auriu, care pot afecta coeficientul de inteligenta al copiilor cu pana la cinci puncte.

Substantele incriminate se gasesc in produse de larg consum precum sucuri, pateuri, chipsuri, jeleuri, acadele. In Marea Britanie, se va lua in discutie saptamana aceasta eliminarea lor din sute de produse. In Romania este permisa introducerea in alimente a majoritatii aditivilor. Unul singur dintre acestia, E 127 (eritrozina), un colorant rosu, a fost interzis in urma unei decizii luate anul trecut de Comisia Europeana, din cauza riscului ridicat de producere a cancerului.

Unde se gasesc aditivii nocivi

Cei sapte aditivi studiati de oamenii de stiinta de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, se gasesc in toate sucurile racoritoare, in produsele de patiserie de culori intense si in unele medicamente, cum ar fi siropul de tuse.

Mai exact, cele sapte E-uri periculoase sunt: tartrazina, rosu alimentar, galbenul auriu, azorubina, galbenul de quinoleina, rosu alura si benzoatul de sodiu. Daca pana acum se stia ca acesti aditivi, printre care benzoatul de sodiu (E 211), un conservant folosit in bauturile nealcoolice si preparatele din fructe, ii fac pe copii foarte activi, cercetatorii au mai observat, in urma acestui ultim studiu, ca scad coeficientul de inteligenta cu pana la cinci puncte.

„Acest lucru a fost observat in urma cu 20 de ani si in cazul benzinei cu plumb”, subliniaza Jim Stevenson, conducatorul studiului, citat de publicatia britanica”The Telegraph”. Benzina care contine plumb a fost „scoasa” din circulatie abia dupa 20 de ani de la constatarea efectelor grave asupra sanatatii.

REACTII ADVERSE ALE ADITIVILOR

Alergii, tumori, tulburari comportamentale

Crizele de astm, alergiile, tulburarile de comportament si tumorile pe glanda tiroida sunt printre efectele cele mai cunoscute ale consumului indelungat de aditivi alimentari. Specialistii avertizeaza ca nu este nevoie sa mananci zeci de ani produse care contin unul dintre cei sapte aditivi pentru a avea o astfel de problema.

„Efectele acestor aditivi se potenteaza prin combinarea intre ele. De exemplu, benzoatul de sodiu (E 211) poate interfera cu sulfitii si efectul lui devine mai puternic. Sulfitii sunt imposibil de evitat: se gasesc in bauturi alcoolice, nealcoolice etc.”, subliniaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cei mai predispusi la reactii adverse din cauza consumului de E-uri sunt copiii si persoanele bolnave de astm, alergii sau cu afectiuni psihice. Acesti aditivi le pot produce crize sau le pot agrava boala.

Colorantii va altereaza gustul

In cazul persoanelor sanatoase, in schimb, E-urile distrug sistemul digestiv si interfereaza cu metabolizarea unor minerale. „Colorantul galben tartrazina, de exemplu, va poate altera gustul si comportamentul”, adauga profesorul.

Cei sapte aditivi, ca si altii cu care se inrudesc, la fel de nocivi, se gasesc intr-o varietate de produse. Le puteti recunoaste dupa culoarea foarte vie, fie ca este vorba de produse de patiserie, bomboane, sucuri de fructe sau bauturi acidulate de tip Cola. Nici in otet, bere, iaurturi cu fructe sau branzeturi topite nu puteti scapa de astfel de E-uri.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *