E vremea fanului

0
61
E vremea fanului
E vremea fanului

Fanul reprezinta o sursa importanta de proteine cu valoare nutritiva ridicata de vitamine si substante minerale, fiind furajul de baza in alimentatia animalelor, mai ales la erbivore in peri-oada de iarna. E vremea cositului. Pentru mentinerea valorii nutritive cat mai aproape de aceea pe care o au plantele in momentul recoltarii trebuie sa tinem seama de cateva elemente.

Pastrarea fanului se poate face in aer liber, in sire si stoguri, sau in suri si fanare. Pe locurile unde vor fi ridicate sirele sau stogurile se va aseza inainte un strat de paie, frunze sau crengi uscate de circa 50 centimetri. Daca depozitarea se face in sire, trebuie sa avem grija ca latura lunga a acestora sa fie paralela cu directia vantului dominant. Deoarece dupa depozitare fanul mai elimina o parte din apa, care adesea se condenseaza in varful sirei sau stogului este necesar ca varfurile acestora sa fie acoperite cu un strat de paie care capteaza apa, evitandu-se astfel mucegairea. Pentru a evita alterarea fanului se impune depozitarea in amestec cu sare macinata, folosind cinci kilograme de sare la 100 kilograme de fan, in straturi alternative de 50-60 centimetri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here