Echipamentele nucleare din Iran, depasite si vulnerabile

Echipamentele nucleare din Iran, depasite si vulnerabile

Oprirea temporara a imbogatirii uraniului in Iran in noiembrie, dezvaluita marti de Agentia Internationala pentru Energie Atomica, evidentiaza vulnerabilitatea instalatiilor de la Teheran, cu tehnologie depasita, apreciaza miercuri expertii.
Informatia despre oprirea de cel putin o zi a relansat speculatiile cu privire la un virus informatic, Stuxnet, care ar fi incetinit activitatile de imbogatire a uraniului, ceea ce Teheranul dezminte.

„Este cu siguranta fezabil”, apreciaza Mark Hibbs, asociat al fundatiei Carnegie pentru pacea internationala. „Centrifugele sunt masini foarte sensibile si daca perturbi activitatea uneia dintre ele poti provoca probleme la multe altele”, subliniaza el.

Pentru expertii intervievati de AFP, echipamentele de imbogatire a uraniului din Iran sunt in orice caz depasite, ceea ce le face vulnerabile la atacul unui virus informatic.

Majoritatea centrifugelor (P-1 sau IR-1) sunt construite dupa modele datand din anii ’70, amintesc ei. „Este foarte probabil ca oprirea sa fie legata de eforturi privind controlarea problemelor tehnice cronice”, considera Mark Fitzpatrick de la institutul international de studii strategice.

Potrivit raportului AIEA, exista 8.426 de centrifuge de tip IR-1 la Natanz in prezent, cu 430 mai putine decat in august, si putin peste jumatate (4.816) sunt alimentate cu substante nucleare.

Agentia ONU a dezvaluit intr-un raport obtinut de AFP ca nicio centrifuga pentru producerea uraniului imbogatit nu a fost alimentata la centrala de la Natanz (in centrul Iranului) timp de cel putin o zi in noiembrie, fara sa avanseze in privinta motivelor acestei opriri.

Majoritatea instalatiilor de la Natanz sunt folosite pentru producerea de uraniu slab imbogatit pentru combustibil nuclear. Teheranul dezvolta intr-un centru pilot uraniu imbogatit la 20 la suta, destinat, potrivit regimului islamist, producerii de radioizotopi pentru cercetare medicala, care nu ar fi fost afectat de oprire, potrivit AIEA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *