ECO Bucuresti 2015 propune realizarea unei „coloane vertebrale” de dezvoltare ecologica a Bucurestiului

    insula_inainte.jpg– Design si inginerie ecologice pentru cele 1000 de hectare de la Izvor pana la Lacul Morii –

    Bucuresti, 15 octombrie 2009 – ECO Bucuresti 2015 propune realizarea unei „coloane vertebrale” de dezvoltare ECO a orasului prin reabilitarea inovatoare a unei suprafete de 1000 de hectare de-a lungul axei Dambovitei, ingloband Parcul Izvor si Lacul Morii.

    Pornit ca o initiativa a echipei de arhitecti Space Syntax, in parteneriat cu Art Promo si The Ark – Bursa Marfurilor Creative, proiectul isi propune sa atraga investitii de peste 6 miliarde de Euro in urmatorii 5 ani.

    „Criza economica impinge Bucurestiul intr-o competitie de atragere de investitii la nivel global. Nevoia de a initia proiecte inovatoare si marketabile la nivel global trebuie sa fie o prioritate, pentru a readuce fluxurile investitionale catre Bucuresti. Un proiect urban valoros trebuie sa faca mai mult decat sa atraga investitori sau sa fie eligibil pentru fondurile europene; el trebuie sa incurajeze realizarea de parteneriate strategice si sa creeze premise de dezvoltare pe termen lung ” declara Teodor Frolu – initiator ECO Bucuresti 2015.

    Proiectul Eco Bucuresti 2015 este gandit pe 3 componente: Prima vizeaza regenerarea in sensul de a recupera si valorifica in interes public Lacul Morii, raul Dambovita si spatiul rezidual din jurul Parlamentului. A doua componenta este concentrata pe revitalizarea economica si sociala prin valorificarea potentialului existent, de tip TEHNOPOL – unic la nivelul Bucurestiului pe aceasta axa – Platforma Politehnica, institute de cercetari, Gradina botanica, Palatul Parlamentului. Ultima componenta reprezinta un demers amplu de activare culturala prin Liveland Project si Liveland Festival ce isi propun o constructie de brand cu valoare internationala.

    „Intr-o prima etapa am facut diagnoza acestui spatiu si a situatiei existente. Este evident ca zona dintre Izvor si lacul Morii are un potential enorm de regenerare. In cele din urma este vorba de a crea, valorifica si a reda bucurestenilor un spatiu autentic, propice desfasurarii activitatilor sociale, culturale si economice” afirma Esenghiul Abdul, senior consultant Space Syntax.

    „Liveland este o platforma culturala cu nota militanta ce vine in sprijinul revitalizarii urbane intr-un spirit ecologic”, spune Iulian Morar – initiator Liveland.

    Conceptul este unul de care Bucurestiul are nevoie pentru a-si completa sau corecta imaginea, si anume ECO – sau, mai explicit sa incurajeze adoptarea design-ului si ingineriei ecologice. Astfel, la modul concret, pe raul Dambovita se va dezvolta un spatiu public nou, unde investitiile (publice sau private) vor avea ca baza de participare principii de proiectare, de design, de tehnologie si de planificare spatiala si functionala, subordonate ideii de dezvoltare durabila si environmentally friendly. Dambovita va fi incadrata intre doi poli – Lacul Morii, focalizat pe eco tehnologie avand rol de cercetare si educatie publica si celalalt – Palatul Parlamentului – de reinventare a unui puternic brand ce inca se afla legat de trecut, nu de viitor.

    The ARK- Bursa marfurilor creative. In 2005 o cladire monument istoric aflata in colaps, devastata de incendii si neglijenta – in 2008, dupa 3 ani de resuscitare – Bursa de Marfuri a fost readusa la viata devenind un spatiu unic. Acum cladirea gazduieste mai multe organizatii independente din industriile creative cum ar fi DC Communication, Headvertising, Media Factory, Interactive Look, Reply, Space Syntax, CIAC (Centrul International de Arta Contemporana) si Grupul de Initiativa Radu Anton Roman.

    Space Syntax , companie specializata in strategii urbane de dezvoltare, ofera o abordare unica, bazata pe date obiective din teren pentru planificarea si designul cladirilor complexe si zonelor urbane. Scopul este de a ajuta la crearea unui mediu durabil din punct de vedere social, economic si ambiental.

    Fundatia Culturala Art Promo este o organizatie non-guvernamentala, care activeaza ca interfata culturala intre Romania si lumea occidentala prin organizarea de evenimente si expozitii, colaborand cu institutii romanesti si internationale la realizarea proiectelor.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *