Eco protejeaza mediul

Cumparind produse obtinute din agricultura ecologica, protejati mediul inconjurator. Si asta deoarece plantele si animalele bio sint crescute fara pesticide sau alte chimicale care polueaza solul, aerul sau apa.

Fii organic de Ziua Pamintului! Acesta a fost sloganul sub care americanii au fost indemnati, ieri, sa cumpere produse ecologice de ziua planetei. Ba chiar au fost organizate si pre-zentari de moda cu haine din bumbac organic. Peste Ocean, in Marea Britanie, un producator de cosme-tice bio a impartit, ieri, mostre de creme si lotiuni si a oferit tratamente cosmetice femeilor care i-au trecut pra-gul. Si acestea sint doar citeva exemple.

BENEFICII. Ce legatura are consumul de produse eco cu Ziua Pamintului? Raspunsul e simplu. Cumparind produse organice lupti, practic, pentru protectia mediului. In primul rind pentru ca agricultura organica contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la „sechestrarea” carbonului in sol, in conditiile in care „surata” con-ven-tionala este o sursa majora de emisii de astfel de gaze – metan, oxid de azot si dioxid de carbon. Deoarece in agricultura eco „materiile prime” provin in principal din ferma, se „arde” mai putin combustibil fosil pentru transport. In plus, prin in-terzicerea utilizarii fertilizatorilor chimici in agricultura bio a fost elimi-nata o sursa suplimentara de emisii de azot. Iar renuntarea la fertilizanti, pesticide si antibiotice are drept scop si protejarea habitatelor naturale, a sanatatii oamenilor si a lumii in care traim.

Agricultura ecologica contribuie si la combaterea desertificarii. Gratie practicilor agricole cit mai apropiate de natura pe care le promoveaza, acest sistem agricol im-bunatateste fertilitatea solului si capacitatea acestuia de a retine ume-zeala. Desertificarea este o problema globala care afecteaza direct peste 250 milioane de oameni si o treime din suprafata pamintului. Si Romania are probleme: o treime din teritoriu si circa 40% din suprafata agricola se afla in zone cu risc de desertificare, iar in Dolj si Olt avem deja „nisipuri”.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *