Eco-risipa: copaci noi de 1,5 milioane de lei in parcurile din Suceava

Parcul Obcini, programat pentru plantare, nu are loc pentru noii arbori trecuti in proiect.

Sefii Primariei vor sa cumpere arbori cu acesti bani, desi parcurile sunt deja amenajate. In alte orase, proiecte similare au costat mult mai putin. Nici macar consilierii locali, care au votat proiectul anul trecut in luna august, nu par sa stie mai multe.

„Nu stiam de acest proiect. Cum sa inlocuiasca arborii? Deci e o transparenta totala in Primarie, nu-i asa?“, a spus ironic consilierul local Corneliu Vornicu. In lipsa primarului, angajatii si-au ferecat gura. Viceprimarul Viorel Seredenciuc sustine ca „datele sunt confidentiale“ si ca nu stie mai multe deoarece „nu face parte din comisia de licitatie“, iar angajatii de la „achizitii publice“, care ar fi trebuit sa stie soarta fiecarui leu cheltuit de la buget, au spus ca „doar primarul poate da informatii“. Singurele date oficiale sunt afisarea pe site-ul Primariei.

Proiectul de reabilitare a parcurilor de la Universitate si Obcini este semnat de firma bucuresteana Garden Center Grup, societate care s-a inscris ulterior si la cererea de oferte pentru atribuirea proiectului de 1,5 milioane de lei. Acesta presupune modernizarea a peste 13.000 de metri patrati cu 1,5 milioane de lei in timp ce, de exemplu, la Vaslui, dar cu alta firma, o modernizare similara costa de trei ori mai putin, 420.000 de lei, pe o suprafata de aproape zece ori mai mare decat cele doua parcuri sucevene la un loc.

„Daca noi am facut proiectul tehnic, nu inseamna ca noi vom castiga licitatia. Nu va putem oferi alte informatii“, este tot ce au spus repezentantii Biroului de Ofertare din cadrul firmei. Societatea este recunoscuta drept una abonata la banii publici, avand lucrari similare in numeroase orase din tara. La Suceava, in anul 2008, a castigat proiectul de refacere a Parcului Central cu 1,2 milioane de lei, in defavoarea a doua societati de profil din municipiul Suceava. De asemenea, semnatura Garden Center Grup se mai intalneste in Bucuresti, Timisoara sau Bacau, in ultimul oras intarziind deja cu peste sase luni refacerea Parcului Olimpic dupa ce a castigat 2,38 de milioane de lei.

Pentru cheltuirea banilor proveniti de la buget, s-au inscris trei firme: una din Bucuresti, Garden Center Grup, o firma din Suceava, Artpeisaj, si o companie din Ploiesti, Eurorom Construct Invest. „Firmele si-au depus documentatia, ofertele s-au deschis, dar exista o perioada in care li se mai pot solicita clarificari. Inca nu s-a stabilit cine se va ocupa de acest proiect“, a fost singura explicatie data de viceprimarul Viorel Seredenciuc.

Copaci pusi peste copaci

In paralel, pe site-ul Primariei, din luna mai, este afisat proiectul propus de Garden Center Grup pentru reabilitarea parcurilor de la Universitate si Obcini. Sunt prezentate fotografii urate, realizate in timpul unor lucrari, expunand doar santuri si gropi ce la ora actuala nu mai exista. De asemenea, nici copacii nu par sa fie la locul lor, motiv pentru care urmeaza sa se planteze sute de arbori si arbusti. „Nu ofera o diversitate cromatica adecvata unui parc. Copacii nou plantati nu vor constitui tentatii pentru hoti si copii“, sunt argumentele folosite in proiect pentru schimbarea la fata a celor doua parcuri.

Tehnic, in parcul de la Universitate vor fi reabilitati 9.553 de metri patrati. Vor fi plantati 11 arbori foiosi si 524 de arbusti si garduri vii. Vor fi refacute aleile, vor fi montate 57 de banci, 28 de cosuri de gunoi si 24 de stalpi de iluminat. In plus, in parc vor fi amplasate sase toalete ecologice. „Sa lase copacii in pace, sa nu-i inghesuie. Aleile trebuie refacute, intr-adevar. Se cauta motive pentru cheltuirea banilor de la buget si apoi sa spuna ca nu au fonduri pentru profesori“, crede Viorel Ostafie, profesor.

De cosmetizare nu va scapa nici parcul din Obcini, de fapt o portiune impadurita, de aproape 4.000 de metri patrati, aflata intr-o intersectie extrem de circulata, care face legatura intre soseaua care vine dinspre Iasi cu cele care duc spre Vatra Dornei si Centru. Aici, vor fi realizate alei pietruite, vor fi plantati 107 arbori, 437 de arbusti si garduri vii pe o lungime de 211 metri liniari in conditiile in care mica oaza de verdeata este deja plina de copaci.

Daca proiectul va fi pus in practica, din cauza suprafetei mici, ar rezulta o retea deasa de arbori in care ar mai trebui sa mai incapa 21 de banci, zece cosuri de gunoi si 15 stalpi de iluminat. Nici reprezentantii firmelor participante la cererea de oferte nu par sa stie cum arata parcurile sucevene. „Firma mea a depus documentatia pentru realizarea acestui proiect, dar eu nu sunt din Suceava si nu cunosc zona respectiva“, a declarat Adrian Gemanaru, director de vanzari la Artpeisaj.

Societatea Garden Center Group se ocupa de amenajarea spatiilor verzi, fiind trecuta in topul firmelor romanesti in functie de contractele de achizitii publice, cu peste 70 de milioane de lei. Patronul firmei detine o alta companie, Eco Horticultura, avand acelasi profil, una ocupandu-se de aprovizionare, iar alta de executie. Banii ajung la aceeasi persoana: Ion Olteanu, om de afaceri. In parcul Copou din Vaslui, cu o suprafata de peste 110.000 de metri patrati, lucrarile de amenajare costa 422.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *