Eco-Rom Ambalaje, lider national in materie de preluare a obligatiilor legale de colectare si valorificare de deseuri de ambalaj

colectare ambalaje

Eco-Rom Ambalaje este o organizatie infiintata la sfarsitul anului 2003 de mai multe companii din industria bunurilor de larg consum, care are ca obiect de activitate preluarea de la producatori a obligatiilor legale de colectare si valorificare a deseurilor de ambalaj.

Infiintarea Eco-Rom Ambalaje a reprezentat raspunsul producatorilor la modificarile legislative generate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Potrivit aquis-ului comunitar, toate statele membre au obligatia legala de a colecta si valorifica cel putin 60% din cantitatile de ambalaj puse pe piata de catre producatori si importatori.

Daca in vechile state membre, tinta minimala de valorificare a deseurilor de ambalaj de 60% a fost atinsa la sfarsitul anului 2008, Romania a negociat o perioada de tranzitie graduala, timp in care tinta anuala de colectare creste esalonat, pana a ajunge sa se alinieze cu standardul european de 60%, la orizontul anului 2013. Pentru anul in curs, tinta minimala de valorificare a deseurilor de ambalaj este de 45% din cantitatile totale introduse pe piata de producatori.

Inca de la inceput, Eco-Rom Ambalaje a optat pentru implementarea in Romania a sistemului de colectare selectiva a deseurilor, considerand ca acesta este raspunsul cel mai potrivit pentru realitatile sociale si economice ale Romaniei si permite indeplinirea tintelor europene de valorificare a deseurilor de ambalaj fara a impovara financiar consumatorul. Astfel, Eco-Rom Ambalaje a decis sa puna la dispozitia clientilor sai modelul de colectare „Der Grune Punkt”, un sistem organizat de management al activitatii de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaj care si-a dovedit fiabilitatea in mai bine de 30 de state din Europa si America de Nord.

Eco-Rom Ambalaje functioneaza ca o interfata intre producatori – care sunt clientii sai – societatile de colectare a deseurilor si autoritatile centrale si locale. Clientii Eco-Rom Ambalaje raporteaza catre societate cantitatile totale de deseuri si tipul acestora si platesc in functie de cantitati si tipologia deseurilor un anumit tarif catre Eco-Rom Ambalaje. Din acel moment, obligatia legala de colectare a deseurilor de ambalaj revine Eco-Rom Ambalaje. Aceasta, la randul sau, plateste un anumit tarif catre societatile de salubritate si de colectare a deseurilor care trimit spre reciclare cantitati de deseuri in contul clientilor Eco-Rom Ambalaje.

In plus, societatea raporteaza periodic catre autoritati cantitatile de ambalaje introduse pe piata, cantitatile colectate si cele trimise spre reciclare. In anul 2004, societatea a inceput cu o baza initiala de 81 de clienti, in prezent societatile incluse in sistemul de gestionare a deseurilor al Eco-Rom Ambalaje sunt in numar de peste 1150.

Anul trecut, aceste companii au introdus pe piata aproximativ 745.000 de tone de deseuri, iar Eco-Rom Ambalaje a recuperat 340.000 de tone de ambalaje, adica mai bine de 45% din cantitatile totale de ambalaje puse pe piata de catre clientii sai, societatea depasind cu 14% tinta legala de valorificare aferenta anului 2008 care se situa la 40%.

Pentru a fi atinsa tinta nationala de valorificare de 60% la orizontul anului 2013, va fi nevoie ca ponderea cantitatilor de deseuri de ambalaj colectate de la populatie sa creasca in urmatorii 5 ani de aproximativ sase ori fata de nivelul actual, tinand cont de faptul ca la populatie se regasesc peste 60 de procente din cantitatile totale de ambalaje aflate pe piata, restul fiind generat in fluxul industrial-comercial.

Pentru aceasta, Eco-Rom Ambalaje a implementat sistemul de colectare selectiva in 42 de localitati din Romania, localitati avand o populatie insumata de peste 1,8 milioane de locuitori. Obiectivul pe termen mediu al Eco-Rom Ambalaje este de a extinde acest sistem de colectare selectiva a deseurilor de ambalaj la nivel national.

Raportat la cifrele oficiale comunicate de autoritatile romane cu privire la cantitatile totale de ambalaje introduse pe piata in 2007 – 1,28 de milioane de tone – tinta nationala de valorificare aferenta anului 2007 a fost de 435 de mii de tone, din care cantitatile valorificate in numele clientilor Eco-Rom Ambalaje au reprezentat 240.000 de tone, adica peste 55% din tinta nationala. Aceasta proportie s-a pastrat si in anul 2008, cand se estimeaza ca au fost introduse pe piata aproximativ 1,4 milioane de tone de ambalaje.

Stiati ca…

De ce reciclam sticla?

  • Cioburile de sticla constituie un material de inlocuire a materiilor prime?
  • Cioburile produse de fabricile de sticla se folosesc integral in fabricatie, in industria sticlariei?
  • Sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune in bucatele mici?
  • Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1,2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat)?
  • Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati?

De ce reciclam plasticul?

  • Descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani din cauza

    materialelor care il alcatuiesc?

  • Cu fiecare tona de plastic reciclat se economisesc intre 700 si 800 kg de petrol brut?
  • Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor?
  • Din 50 PET-uri se poate face un pulover?

De ce reciclam hartia?

  • La tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3.000 de metri cubi de lemn, adica 1.500 de

    arbori cu o varsta de 50 de ani?

  • Ziarele contin hartie reciclata in proportie de 50%?
  • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie?
  • Fiecare tona de hartie reciclata poate salva 17 copaci?
  • Hartia si cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori?

De ce reciclam metalul?

  • Aluminiul este 100% reciclabil?
  • O tona de otel reciclat inseamna o tona de minereu de fier economisit?
  • In fiecare secunda se recicleaza 630 de cutii de otel?
  • Un televizor poate functiona trei ore incontinuu cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
  • Pentru fabricarea unei tone de aluminiu sunt necesare 4 tone de minereu de bauxita?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *