Eco Ruralis: Opozitie la nivel european impotriva patentarii ardeiului de catre compania Syngenta

Eco Ruralis: Opozi?ie la nivel european împotriva patent?rii ardeiului de c?tre compania Syngenta
Eco Ruralis: Opozitie la nivel european impotriva patentarii ardeiului de catre compania Syngenta
Eco Ruralis: Opozitie la nivel european impotriva patentarii ardeiului de catre compania Syngenta

In 3 februarie 2014, o coalitie extinsa formata din 34 de organizatii neguvernamentale si organizatii de fermieri si amelioratori, printre care si asociatia de tarani Eco Ruralis, a inaintat Oficiului European pentru Patente (OEP) din Munchen un document de opozitie fata de patentul pentru ardei acordat companiei Syngenta, arata un comunicat al Eco Ruralis.

Compania Syngenta a patentat rezistenta la insecte daunatoare pe care a copiat-o de la un ardei salbatic. Astfel de patente sunt indoielnice din punct de vedere etic, intensifica procesul de concentratie pe piata semintelor si reprezinta un risc pentru securitatea alimentara la nivel global. In timpul depunerii documentului in Munchen, o supa de ardei iute a fost servita angajatilor Oficiului European pentru Patente.

In data de 8 mai 2013, Oficiul European pentru Patente (OEP) a acordat companiei Syngenta patentul EP 2140023 B1 pentru ardeiul conventional rezistent la insecte daunatoare. Syngenta a incrucisat o planta de ardei salbatic din Jamaica cu plante de ardei comercial; cum planta de ardei salbatic este rezistenta la diferiti daunatori, rezistenta patentata deja exista in natura. Totusi, Syngenta sustine ca detine proprietatea asupra plantelor de ardei rezistente la insecte si asupra semintelor si fructelor lor, desi plantele patentate sunt produse ale procesului de ameliorare conventionala. Astfel de plante ar trebui sa nu fie patentabile sub legea europeana.

Coalitia europeana care se opune patentului pentru ardei solicita revocarea acestuia. Este pentru prima data in istoria Oficiului European pentru Patente (OPE) cand o coalitie atat de extinsa, formata din membri reprezentand 27 de tari europene ale Conventiei Europene pentru Patente, depune un document de opozitie, ecou al dezacordului fata de practicile OPE. In mai 2012, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care solicita OPE sa excluda dintre produsele patentate pe cele derivate din ameliorarea conventionala, cat si din toate metodele de ameliorare conventionala.

O decizie a consiliul extins al Oficiului European pentru Patente, ce va fi luata curand, ar putea schimba practicile de acordare a patentelor pentru plante conventionale, iar revocarea patentului pentru ardei ar putea fi un prim pas important. Totusi, pentru a aduce o schimbare pe termen lung, este nevoie ca o decizie politica sa fie luata de catre consiliul de administratie.

Patentarea plantelor intensifica procesul de concentratie al pietei globale de seminte deja existente cu doar cateva corporatii multinationale care controleaza viitorul hranei noastre. Patentele pentru seminte ar trebui sa creeze stimulente pentru ameliorarea de noi varietati de plante, dar ele cauzeaza opusul: amelioratorii nu pot accesa liber materialul reproducator al plantei ce se vrea ameliorata, precum varietati de plante si plante salbatice. Acest fapt conduce la afectarea agro-biodiversitatii si a suveranitatii alimentare si, implicit, conduce la optiuni reduse pentru consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *