Alerta PET !

petAmbalajele de tip „sticla” de PET ( polietilentereftalat ) sunt nonbiodegradabile pe termen scurt si doar – eventual – biodegradabile pe termen foarte lung, 350 – 400 ani (desi, mai in gluma mai in serios, asa cum am spus la ultima intrunire organizata de studentii din Asociatia „Tinerilor Ecologi Romani din Iasi” / T.E.R.IS( www.teris.ro) „inca nu s-a putut verifica acest lucru”! / cel putin din motive calendaristice…).Nu se cunosc repere strict cantitative si/sau numerice (referitor la poluarea estetica …si nu numai) dar fiind mai mult decat evident ca situatia se poate defini ca o tragedie nationala, incerc capacitarea opiniei publice catre reactzie la efectele negative vizand – printre altele – si amplificarea „efectului de sera” (datorate, uneori, „reciclarii” necorespunzatoare, prin ardere ) si sa va transfer din semnalele mele de alerta (interiorizata & exteriorizata), pe care le-am „prezentat” la fiecare intrunire pe profil de mediu, referitoare la „asediul” milioanelor de sticle aruncate (in)constient – de catre un segment noneducat al populatiei – in special in arealuri de agrement, parcuri, paduri, zone turistice, rezervatii naturale dar si la interfata citadina dintre imobile, pe strazi etc.

Deoarece nu se publica date complete despre o cuantificare a rulajului de sticle din P.E.T., pe platforma agravarii acestui tip de poluare coroborat cu asediul deseurilor menajere, imi permit sa reiau si pe aceasta cale un Eco-Semnal de alarma permanenta, promovata de nenumarate ori in ultima perioada (fara a gasi insa suport si finalitate reglate prin legi si/sau circulare) referitor la SOLUTIA pe care am propus-o inca de acum 5 ani si pe care o prezint si acum : introducerea de urgenta, pe tot teritoriul Romaniei, a TAXEI (Garantiei) pe AMBALAJ PET (pentru sticlele din PET) direct la agentul comercial, taxa care s-ar plati in regim obligatoriu de catre populatie (per bucata si/sau set de bucati) la achizitionare, urmand a se returna garantia odata cu rambursarea de catre populatie a sticlelor PET goale la agentul comercial. Am propus o taxa (garantie) pentru reperele din PET, similara celor aplicate deja in Europa, si anume contravaloarea in RON a 0,25 Euro/buc.

In acest context intreaga populatie ar fi strict (co)interesata sa returneze sticlele din PET catre agentul comercial – lasand Natura sa lupte cu celelalte probleme contemporane – iar agentii comerciali ( in stricta corelatie financiara si cu producatorii) vor fi obligati sa transfere ambalajele din PET catre unitati specializate in reciclarea corecta a deseurilor etc.

Aceasta SOLUTIE am initiat-o – sub egida Consortiului de Cercetare Regional (Moldova) de Monitorizare si Protectie a Mediului (CCRMPM) din Iasi / Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ( http://www.bio.uaic.ro/GCT/ ) – si am promovat-o constant la ultimele intruniri pe profil de mediu din ultimii ani incepand cu Dezbaterea publica privind rolul tinerilor la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in ceea ce privesc perspectivele de mediu „Mediul. Azi in Romania.Maine in Uniunea Europeana.”/ 09 dec. 2005, Casa Studentilor , Iasi (sala Sundays), in prezenta reprezentantilor Agentiei de Protectie a Mediului Iasi, ai autoritatilor locale si regionale (primarie & prefectura) si/sau unor institutii implicate in controlul mediului, salubrizare, continuand (printre altele), cu prezentarea pliantului de tip „Alerta PET”- „Traim printre deseuri?!”/ Legi avem, dar trebuie respectate ! / Verdele incepe sa dispara !” in cadrul Sesiunii internationale „Rencontre sur la Gestion des Dechets”, Universitatea din Oran , Algeria, Auditorium „B.Talahite”, Campus „Pr. Mourad Salim Taleb” / 07 noiembrie 2006 , cu Forumul Adunarii Regiunilor Europei dedicat Cetatenilor Europeni cu tema ” Primul an al Romaniei in calitate de Stat-Membru al Uniunii Europene. Oportunitati pentru cetatenii romani”/ 30 noiembrie 2007, Sediul Consiliului Judetean Iasi, „Sala Galbena” (organizatori : „Assemblee des Regions d”Europe”, Consiliul Judetean Iasi ) precum si in cadrul celor 2 editii ale NATO Advanced Research Workshop, 2007 si 2008, in cadrul sectiunii „Manmade disasters”.

Aceste apeluri au fost secondate constant (in perioada 2004 – 2008) de 5 campanii anual-consecutive de ecologizari macro-secventiale (campusuri studentesti, gradina botanica, parcuri, rezervatii si parcuri naturale, paduri, masive muntoase etc.) in 3 judete ale Moldovei : Iasi, Neamt, Botosani si de 5 campanii anual-consecutive de tip „Alerta PET” cu sprijinul mediatic al Agentiei de Stiri CuzaNet + ziarul ” Ziua de Iasi ” si de introducere in regim de urgenta, pe tot teritoriul Romaniei, a TAXEI (Garantiei) pe AMBALAJ PET cu sprijinul mediatic al ziarelor „Monitorul de Botosani” si ” Ieseanul ( a se vedea : Raportul de activitate 2004 / 2008 al CCRMPM & T.E.R.IS / ( http://www.bio.uaic.ro/GCT/).

Acum, apelez prin acest Eco-Semnal, la Eco-Magazin si Naturalist.ro, convins fiind de impactul mediatic extensionat la nivelul Romaniei.

Deoarece pana in prezent NU s-a luat inca o decizie pe palier legislativ, repostulez aceasta solutie si solicit regim de urgenta pentru legiferare.

Propun urgentare a deciziei legislative !

20 august 2008, Iasi

Ovidiu Toma
coordonator CCRMPM

Prof. Ovidiu TOMA , PhD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *