Eco-solutii pentru salvarea planetei

Incalzirea globala a determinat aplicarea de masuri „eco” in mai multe zone ale lumii. Constienti de pericol, spaniolii, filipinezii, thailandezii, dar si alte popoare au inlocuit vechile tehnologii, poluante, cu unele noi si perfect ecolo-gice. In Romania mai avem inca de asteptat pana cand autoritatile sa ia astfel de masuri.

In vreme ce la nivel mondial este o intreaga disputa legata de producerea biocombus-tibililor, politia thailandeza a gasit o solutie mult mai simpla. Astfel, in capitala Bangkok, un angajat al politiei merge in fiecare luna la templele din oras, de unde colec-teaza uleiul ars de credinciosi. Lichidul, care pana de curand era aruncat pur si simplu, este apoi trasferat la o fabrica procesatoare si transformat in biocombustibil. Cantitatea de carburant rezultata in urma acestui procedeu este folosita de masinile politiei thailandeze. Nu mai putin de zece masini ale politiei merg in fiecare luna cu uleiul provenit de la temple. Neobisnuitul parteneriat se desfasoara deja cu succes de la inceputul lui 2007, iar colaborarea a inceput la initiativa ambelor parti. Pana si cei care se roaga in aceste temple au reactionat bine la aflarea vestii. In momentul de fata se fac demersuri pentru ca politia sa poata prelua uleiul si de la alte temple din alte orase ale Thailandei, spre a-l transforma in biocombustibil.

SANLUCAR LA MAYOR. In Spania, pericolul secetei si desertificarii, cauze directe ale schimbarilor climatice, au dus la gasirea unor metode ingineresti inedite pentru a produce energie in mod ecologic. Peste toate, a venit si constrangerea Protocolului de la Kyoto, document semnat de Spania in 1999, prin care ibericii s-au angajat sa reduca semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera pana in anul 2012. Astfel, termocentralele pe baza de combustibili fosili au fost retehnologizate una cate una si, pe alocuri, inlocuite. Energia solara este intens folosita de spa-nioli pentru a ilumina si incalzi orasele. Un astfel de exemplu este localitatea Sanlucar la Mayor, din provincia Sevilla, Andaluzia. La inceputul anilor 2000 aici a fost construita o „centrala” care foloseste energia solara si care a redus emisiile de gaze cu efect de sera aproape in totalitate. „Uzina” ilumineaza si incalzeste aproximativ 25 de localitati din regiune, iar solutia tehnologica va fi curand aplicata si in alte lo-ca-litati si regiuni din Spania.

ENERGIE TERMALA IN FILIPINE. O alta solutie ingenioasa a fost gasita si la capatul celalalt al Planetei. In Filipine, incalzirea globala a facut mii de victime de la inceputul deceniului. Inundatiile si furtunile devastatoare au lovit de mai multe ori arhipelagul, mai ales in 2005 si 2007. Autoritatile de aici si-au dat seama ca stau pe o „mina de aur” in ceea ce priveste producerea energiei curate: izvoarele geotermale. In insulele din sud-estul Asiei exista mii de astfel de surse de apa. Deocamdata, doar una dintre ele este folosita pentru a produce energie termica, insa aceasta deserverste deja aproape 100.000 de filipinezi. Investitia a fost finalizata la sfarsitul lui 2006 si a redus cu mai mult de trei sferturi facturile la energia termica platite de locuitorii arhipelagului. Filipinezii se declara incantati de aceasta solutie si cer construirea cat mai multor uzine geo-termale in tot arhipelagul.

La noi inca nu

Romania nu se incadreaza inca in categoria tarilor care au apelat la solutii inovatoare pentru producerea energiei. La ada-pos-tul Protocolului de la Kyoto, care permite tarii noastre sa creasca emisiile de dioxid de carbon sau sa vanda cotele de CO2 nefolosite, guvernantii s-au culcat pe o ureche in ceea ce priveste investitiile in noi tehnologii. Nici oamenii de afa-ceri nu s-au interesat prea mult de a investi in Ro-mania. Astfel, pe ici, pe colo, mai ales in Dobrogea si Transilvania au aparut instalatii eoliene menite sa produca electricitate cu ajutorul vantului. Marea majoritate a acestora sunt insa utilaje second hand, importate din tarile Europei de Vest si care mai pot aduce profit unora sau altora si in Romania. Amenajarea unor parcuri de eoliene si in tara noastra, la fel ca in Vest, intarzie insa.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *