Eco va da energie

Uleiurile comestibile joaca un rol important in mentinerea starii de sanatate. Alegeti-le pe cele eco, obtinute prin presare la rece!
thumb300_5c4e1a58880f397da9dbfca56896d6a6.jpg
Uleiurile sint o sursa importanta de energie si sint, in mod obisnuit, stocate de organism ca rezerva. Ele ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) si sint ingrediente-cheie ale unor compusi organici care regleaza metabolismul, dezvolta si integreaza functiile vitale ale organismului.

BENEFICII. Este insa mai bine sa inlocuiti uleiul conventional, pe care il folositi de obicei in bucatarie, cu unul ecologic. Astfel evitati expunerea la chimicale toxice de sinteza. Cind organismele vii sint expuse la poluanti chimici, ele proceseaza si elimina o parte din substantele daunatoare, in functie de capacitatea metabolica. Restul „deseurilor” este stocat temporar in tesutul gras. Astfel, metabolitii solubili in grasime ai pesticidelor si erbicidelor, utilizati in agricultura conventionala, ajung sa se acumuleze in uleiurile vegetale. Si mai apoi, prin consumul acestor uleiuri, in organismul dumneavoastra. Certificarea bio ofera garantia ca uleiul nu este obtinut din plante modificate genetic.

Producatorii bio folosesc presarea la rece pentru extragerea uleiului, o metoda care protejeaza nutrientii din produs. Comparativ, cele mai multe uleiuri vegetale conventionale sint produse industrial in echipamente moderne care, desi mai productive, sint incalzite sau tratate chimic si distrug calitatile nutritive.

SEMNAL. Grasimile de origine animala sau vegetala trebuie sa reprezinte aproximativ 30% din aportul caloric zilnic. Depasirea acestei limite, dar si excluderea grasimilor din dieta nu sint sanatoase. Uleiurile de floarea-soarelui, de masline, de sofranel, de germeni de porumb sint ideale pentru salate. Pentru prajit se pot folosi doar uleiul de masline, uleiul de palmier sau de arahide, recomanda prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Cei interesati pot achizitiona diferite sortimente de uleiuri eco din magazinele bio Pukka Food si Leacul din Bucuresti sau de la Biomarkt din Timisoara.

Sursa:Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *