Ecologia incepe la Mizil

Fiica mea a primit sarcina sa deretice, pe plaja, o suprafata de vreo patru metri patrati – recte locul pe care urma sa instalam cortul.
mircea toma
La varsta ei de cinci ani e apta sa identifice obstacole mici care ii confirma prompt competenta, semnaland un obiect pe care nu reusea sa-l identifice: un calut de mare uscat. Am organizat, in regim de urgenta, o conferinta dedicata subiectului. De ce e bine ca a gasit calutul si de ce e rau ca e mort? I-am povestit despre organizatia care incearca sa repopuleze rezervatia marina de la 2 Mai – Vama Veche cu caraghiosul animal. Am dus-o, apoi, la rasaritul soarelui, langa pescarii care isi descarcau navoadele de peste, ignorand soarta zecilor de caluti de mare – victime colaterale ale procesului – care se transformau din fiinte, in trist decor de plaja. Ochiul unui ecologist din public a notat scurt trei nereguli: se pescuieste in rezervatie, nu sunt recuperati calutii de mare din navod, iar navodul este monofilar – interzis prin lege. Scena asta se petrece de ani de zile, fara sa fie tulburata de vreo autoritate. Tot la Vama Veche, amatorii de scene romantice pot consuma un minunat apus de soare, la umbra unor dihanii din beton. Cateva cladiri cu 3-4 etaje sunt in plina constructie fix in buza plajei – adica acolo unde mai multe acte normative interzic constructiile. Una este proprietatea unui consilier local, alta a unui comandant de politie dintr-o statiune mai fertila de pe litoral. In raport cu aceste animale de prada, autoritatea este putin mai eficienta decat o leguma. Cum arata, in teren, relatia dintre autoritate – fie ea Garda de Mediu ori Apele Romane – si un comandant de politie convertit in operator de turism? Foarte naturala: inspectorii sunt pusi pe fuga cu amenintari de genul „va dau de lucru daca nu va vedeti de treaba!”. Un politist imbogatit din salariu isi face singur legea transformand un echilibru ecologic intr-o jungla de beton. A, daca ar fi un singur politist in situatia asta, n-ar fi o problema atat de mare. Dar, in Vama Veche am identificat trei comandanti de politie cu comportamente abuzive. La care se adauga oarece protipendada locala cu un zel edilitar distructiv, pescarii asasini si alti cativa proprietari de hoteluri care devereseaza continutul foselor septice direct in strada, etc.
Echilibrul ecologic al micutei localitati Vama Veche seamana cu tic-tac-ul unei bombe biologice montata sub fundul naturii. Ei, asta e, in fond Vama Veche e un satuc deja distrus, parca nici nu merita sa ne mai framantam pentru soarta lui. Doar avem o ditamai Romanie! Corect. Doar ca ridicand privirea de pe Vama Veche descoperi dezastrele puse la cale de primaria Mangaliei – care nimiceste o padure sa faca loc vilelor; descoperi primaria Constantei – care proiecteaza o sosea prin miezul zonei costiere protejate si descoperi un proiect criminal la Corbu (www.plajacorbu.ro). Iar daca pleci de pe litoral, vezi parcurile decimate din orase, padurile taiate ca-n codru si, ca sa inchidem cercul, parlamentarii care proiecteaza o lege care sa permita vanatoarea in arii protejate si in Delta Dunarii. O specie de pradatori face o lege a vanatorii care lasa fara protectie animalele, dar, pe de alta parte, interzice vanatoarea propriei specii – a marilor animale de prada. Pe 13 august, parlamentul a interzis DNA sa inceapa urmarirea penala a suspectilor Adrian Nastase si Miron Mitrea. Cum sa mai pretinzi cuiva sa incerce macar sa opreasca un marunt comandant de politie sa abuzeze de natura? Ultimul glont pe care-l mai avem la indemana este buletinul de vot. Ca sa ramana in aria protejata a coruptiei din Parlament, Nastase va candida la Mizil. Cetateni din Mizil, pentru echilibrul ecologic al Romaniei, impuscati pradatorul, cu o stampila, fix in fund!

Sursa: Verde Crud
Autor: Mircea Toma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *