Ecologista Marguerite Yourcenar

Din pacate, la noi s-au tradus putine carti-interviu cu scriitori, desi acestea sunt cel putin la fel de frumoase precum literatura lor si, oricum, rezerva numeroase surprize biografice.

In ultimii ani, Curtea Veche a publicat convorbiri cu Borges si Marguez, iar Editura Fabulator are o colectie speciala, unde cel mai recent interviu il are ca protagonist pe Julio Cortazar, un connaisseur intr-ale jazz-ului cum nu v-ati fi imaginat. Cautati-le prin librarii si va garantez niste lecturi extrem de interesante.

Convorbirile dintre Marguerite Yourcenar si Mathieu Galey s-au intins pe cativa ani. Yourcenar isi traia batranetile in America, pe insula Mont-Deserts de pe coasta Maine, intr-o casa mai degraba modesta pe care o botezase Petite Plaisance; era deja celebra, fusese prima femeie aleasa in Academia Franceza si destui o considerau cea mai importanta scriitoare din lume. Intervievatorul, Mathieu Galey, era critic literar si cronicar dramatic la Nouvelle litteraires si Combat, iar ironia sortii face ca el sa fi murit cu un an inaintea scriitoarei. Fanii cartilor Margueritei Yourcenar vor gasi in aceste convorbiri multe informatii despre familia si copilaria ei si, mai ales, pretioase interpretari personale la propriile carti. Scriitoarea mai vorbeste despre dragoste, careia ii deplange pierderea sacralitatii, despre diminuarea importantei religiei (oricare ar fi aceasta), despre rasism cu mentiunea ca nu este adepta discriminarii pozitive: „Sa iubesti oamenii pentru ca sunt negri este inca o maniera ca nu ai eliminat complet problema rasiala”.
Dar surpriza cea mare o vor avea descoperind in autoarea „Memoriilor lui Hadrian” o foarte atenta observatoare a modificarilor climatice (atentie, suntem in anii „80, totusi), a chimicalelor folosite in alimentatie, a poluarii industriale, exterminarii unor animale rare, a padurilor („Platon explica cum Atiica vremii sale a devenit uscata si semiarida pentru ca se taiasera copacii in timpul razboiului peloponeziac…”). Spune despre sine ca e o vegetariana „in proportie de 95%” si compara SUA cu URSS din cauza consumismului agresiv care te „subjuga” (ma rog, n-am spus ca scriitoarea are numai opinii inteligente). A militat impotriva masacrarii focilor publicand o scrisoare in Le Monde, a atras atentia asupra disparitiei porumbeilor voiajori in America, o perioada a mancat numai struguri pentru a ajuta cauza fermelor mexicane si chiar s-a ocupat de boicotarea produselor lactate destinate sugarilor din Lumea a Treia, produse lactate considerate nocive caci le-ar fi indepartat pe mame de alaptatul natural. Marguerite Yourcenar se arata si o feminista extrem de echilibrata combatand excesele si, in general, militantismul feminist, dar nici Mathieu Galey n-o intreaba si nici scriitoarea nu spune nimic despre homosexualitatea ei. Am retinut insa o fraza pe care o desprind din context intrucat ne aminteste de scandalul provocat de Basescu la inceputul verii: „Michel a facut-o -evreica scarboasa- pe sotia medicului… Este un fel de insulta conventionala, daca pot spune asa, a unui om la manie”.

Citeste articolul Ecologista Marguerite Yourcenar integral in Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *