Ecologistii au obtinut peste 50% din voturi la Silistea Pungesti

Ecologistii au obtinut peste 50% din voturi la Silistea Pungesti

Ecologistii au obtinut peste 50% din voturi la Silistea Pungesti

Partidul Ecologist Roman a obtinut peste 50 la suta din optiunile celor care s-au prezentat, duminica, la vot, pentru alegerile europarlamentare, in localitatea vasluiana Silistea – Pungesti, acolo unde compania Chevron a inceput, in urma cu aproape o luna, explorarea gazelor de sist.

Potrivit datelor comunicate, marti, de Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vaslui, 55,78 la suta din locuitorii din Silistea, comuna Pungesti, care s-au prezentat la urne la alegerile europarlamentare au votat cu Partidul Ecologist Roman (PER), transmite corespondentul Mediafax.

In aceeasi localitate, in extravilanul careia compania Chevron a demarat la inceputul acestei luni lucrarile de explorare a gazelor de sist, Alianta PSD-UNPR-PC, aflata la guvernare, a obtinut doar 6,31 la suta din optiunile electoratului.

In localitatea Armasoaia, invecinata cu Silistea si unde primarul comunei Pungesti, Mircea Vlasa (PSD), isi are domiciliul, satenii au votat in proportie de 51,61 la suta tot cu PER, in timp ce Alianta PSD-UNPR-PC a primit 20,55 la suta din voturile populatiei.

In judetul Vaslui, PER a obtinut 0,42 la suta din optiunile electoratului, in conditiile in care a adunat 1.416 voturi din toate cele 81 de comune si cinci orase din judet. Numai din comuna Pungesti, ecologistii au adunat 205 voturi, ceea ce reprezinta aproape 15 la suta din optiunile electoratului din judetul Vaslui.


In localitatea Silistea, s-au desfasurat, in ultima jumatate de an, numeroase proteste ale localnicilor si activistilor de mediu fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Chevron a inceput forajul de explorare a gazelor de sist in comuna vasluiana Pungesti, dupa cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajarea a platformei pe care este amplasata sonda, compania sustinand ca lucrarile se desfasoara “intr-un mod sigur si responsabil fata de mediul inconjurator”.

Lucrarile de explorare a gazelor de sist sunt derulate de Chevron in extravilanul satului vasluian Silistea din comuna Pungesti, fiind prima zona din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Activitatile de foraj, realizate de firma Dafora din Medias, au inceput la cinci luni de la demararea lucrarilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasata sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafata roci care, ulterior, vor fi analizate in laborator.

Chevron Romania detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.29 Mai 2014 - Sursa: Cronica RomanaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016