Ecologistii clujeni vor recurge la nesupunere civica in cazul unei zone verzi ingradite, fosta zona de promenada

Ecologistii clujeni vor trece la nesupunere civica in cazul zonei verzi ingradite, fosta zona de promenada
Ecologistii clujeni vor trece la nesupunere civica in cazul zonei verzi ingradite, fosta zona de promenada

Ecologistii clujeni vor trece la nesupunere civica in cazul zonei verzi, ingradite acum, de la blocul ”semiluna” de strada Plopilor, o fosta zona de promenada.

Marti, 12 noiembrie, de la ora 13.30, la poarta ridicata langa drumul din apropierea Canalului Morii va fi un gest simbolic de nesupunere civica. Dupa escaladarea gardului, participantii se vor deplasa la intretaierea dintre Parcul Rozelor si Parcul Iuliu Hatieganu unde vor intra dintr-un parc in altul, spatii despartite de 5-7 metri, cu ajutorul unei tiroliene. Chiar daca distanta dintre parcuri este extrem de mica, pentru a ajunge dintr-un spatiu in altul este nevoie a ocoli aproape 1.5 km si de plata unei taxe.

”In cadrul performance-ului, civicii din grupul civic de initiativa SOS (Societate Organizata Sustenabil) si sustinatorii propunem crearea prin diverse negocieri publice a celui mai mare spatiu public din Cluj, care sa lege intre ele Canalul Morii, Somesul, Parcul Iuliu Hatieganu si Parcul Rozelor. Ca sa documentam performance-ul, am mers prin diverse locatii. De pilda, am aratat ca prin deschiderea curtilor scolilor, in contextul in care doar putine curti sunt deschise in weekend si dupa-amiaza, se poate tripla cantitatea de spatii de joaca din oras. Va fi un efort in plus pentru scoli si primarie datorita unei reglementari suplimentare, dar sanatatea noastra este mai importanta in raport cu masurile de securizare a perimetrelor scolare, mai ales in conditiile unui oras fara spatii publice de anvergura. Am mers sa ne cataram si la viitorul Parc Intre Lacuri (Parcul Est) de peste 50 de hectare, acceptat de primarie la propunerea SOS, dar si in Parcul Feroviarilor, ca sa aratam ca acele spatii inchise nu doar ca pot fi deschise pentru publicul larg, dar si ca unele parti din ele sunt mentinute inchise in mod ilegal. Ne-am catarat si la Scoala Ardeleana pentru a indeparta un gardulet inestetic pe care l-am impletit in forma de cerc si pe care l-am rostogolit pe strada, asa cum faceau copiii pe vremuri cu cercurile, racnind SHARE pe respectabila str. Kogalniceanu. Noi reclamam, in fond, deposedarea locuitorilor orasului de bunurile lor publice si comune. De ce fac toate astea artistic si nu civico-politic? Din neputinta… Si pentru ca simtindu-ma lipsit de putere, ca atatia alti cetateni, arta este cea mai plastica forma care ne-a ramas pentru a critica relatiile de putere existente. Iar cum arta este unicul catharsis, ma agat de ce pot pentru ca valorile, formele si ideile in care cred sa aiba o minima vizibilitate si ca sa nu o iau complet razna ramanand in Romania”, a declarat Adrian Dohotaru, membru SOS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *