Ecologizare sau dezastru pe scheletul colosului industrial din orasul Calan

Locuitorii orasului Calan asteapta de ani buni investitii pe cele 40 de hectare ocupate in prezent de ruine

Locuitorii orasului Calan asteapta de ani buni investitii pe cele 40 de hectare ocupate in prezent de ruine

Cele peste 40 de hectare de teren ocupate in trecut de uzinele combinatului „Victoria” ar putea gazdui noul parc industrial al Calanului. Orasul de pe malurile Streiului se confrunta cu o lipsa acuta de oportunitati pe piata muncii, dupa ce platforma industriala a fost desfiintata.

Procesul de ecologizare programat pe vechea platforma industriala a orasului Calan mai are de asteptat, in ciuda promisiunilor din ultimii ani facute de autoritatile locale. Cele peste 40 de hectare ocupate in trecut de uzinele Combinatului Victoria vor deveni, potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Hunedoara, terenul unui imens parc industrial.

Daca in zona industriala a municipiului Hunedoara, intinsa pe aproximativ 138 de hectare, ecologizarea va avea loc pe bucati, dupa cum sustin reprezenantii SC Ecosid, societatea care administreaza platforma ocupata de ruine, situatia este diferita la Calan, unde proiectul cuprinde intregul teritoriu al combinatului. „Proiectul de ecologizare, derulat de Consiliul Judetean Hunedoara in parteneriat cu Primaria Calan, este in stadiul de evaluare finala. El vizeaza transformarea zonei combinatului intr-un parc industrial, cu ajutorul fondurilor de la Uniunea Europeana”, a declarat Antonela Stan, managerul de proiect din cadrul CJ Hunedoara.

Dezolare industriala

Panorama care se deschide de-o parte si de cealalta a soselei, la mijlocul distantei dintre Hateg si Deva, ar putea concura oricand cu un decor hollywoodian pregatit pentru turnarea unor filme de groaza. Cele cateva cladiri imense ramase aproape intacte in multimea de ruine prabusite dau culoare peisajului dezolant. Printre ele, oameni inarmati cu baroase si tarnacoape, unelte cu care lovesc si scormonesc mormanele din daramaturi, cauta ultimele firmituri metalice ale vechilor uzine de fonta ale Calanului. Sunt putin peste 40 de hectare de „platforma industriala”. Aici, in urma cu doua decenii, lucrau 6.000 de oameni. Erau fostii angajati ai unui combinat care fusese mandria locuitorilor Calanului si locul in apropierea caruia, din anii 1950, a inceput constructia orasului nou.

Situatie similara pe platforma parasita a Hunedoarei

In municipiul Hunedoara, ecologizarea terenului de aproape 140 de hectare care a apartinut fostului combinat siderurgic nu a mai inceput, desi fusese programata inca din urma cu cinci ani. Prima parte a procesului de curatare a zonei este, totusi, aproape de final. Aproape toate constructiile siderurgice ale colosului dezvoltat in anii comunismului au fost puse la pamant. Potrivit lui Gheorge Cical, directorul Ecosid, terenul fostelor cladiri ale combinatului hunedorean va fi destinat constructiei unui parc industrial, a unui parc tematic pentru turisti si a unui viitor cartier rezidential.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *