Ecopolis a lansat proiectul “Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu”

    Solu?ii integrate pentru probleme sociale ?i de mediu
    Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu
    Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu

    Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a lansat proiectul “Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu”, prin care va crea 41 de noi locuri de munca destinate persoanelor dezavantajate din Bucuresti si judetele Neamt, Tulcea si Arges.

    Astfel, prin intermediul proiectului vor fi create cinci intreprinderi sociale, iar activitatile principale ale afacerilor sociale vor integra aspecte ce tin de conservarea mestesugurilor si a patrimoniului cultural, promovarea traditiilor si protejarea mediului.

    ”In tarile avansate ale Uniunii Europene, primariile si celelalte institutii publice se intrec in a cumpara produse si servicii verzi sau realizate prin initiative locale, sociale. In Romania avem in curs de adoptare o lege a achizitiilor verzi. Speram prin aceasta initiativa sa obligam autoritatile publice sa contribuie la a face din dezvoltarea durabila o practica profitabila, in special pentru structurile de economie sociala din tara. Ne propunem ca Reteau EcoSocial sa fie un pas relevant in discursul achizitiilor etice si ecologice din Romania”, a declarat Costel Popa, Presedinte al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

    Cele cinci afaceri sociale se vor dezvolta pentru comunitatile locale si vor introduce pe piata muncii 41 de persoane din grupuri vulnerabile economic si social.

    In cadrul EcoSocial Atelier din Bucuresti vor fi produse obiecte decorative, promotionale si accesorii bazate pe tiparele traditionale:

    “Credem ca publicul contemporan este din ce in ce mai miscat de produse traditionale reinterpretate si de mestesuguri si ne dorim ca EcoSocial Atelier sa reuseasca sa devina un punct central de creatie si productie de obiecte utile si pretioase ca bagaj cultural si traditional. Aici vom utiliza materialele ecologice si vom folosi tiparele traditionale reinterpretate, promovand in acelasi timp economia sociala si produsele ce rezulta din aceste afaceri”, Oana Neneciu, director executiv, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

    EcoSocial Stuf va fi infiintat in satul Letea, comuna C.A Rosetti, judetul Tulcea, iar scopul sau este revigorarea mestesugului traditional al realizarii acoperisurilor din stuf.

    ”Letea este una dintre cele mai izolate si mai bine conservate sate din Delta Dunarii. Cu toate ca are un imens potential de dezvoltare, populatia este relativ imbatranita din cauza migrarii tinerilor catre zone mai ofertante din punct de vedere profesional. Ne dorim, pe de-o parte, sa revigoram mestesugul realizarii acoperisurilor din stuf, in momentul de fata mai exista un singur mester in sat care il mai practica, pe de alta parte, vrem sa cream noi locuri de munca in sat, iar intreprinderea sa devina un model local de dezvoltare”- Loredana Pana, Coordonator de proiect, Asociatia Letea in UNESCO.

    In intreprinderea EcoSocial Traditii, din satul Merisani, judetul Arges se vor confectiona articole de imbracaminte cu motive folclorice din zona.

    ”Pentru comunitatea din Merisani acest proiect este o inovatie in ceea ce priveste specificul afacerii sociale initiate-atelier de cusaturi traditionale. Tinerii rudari nu mai sunt atrasi de meseriile etnice, cum ar fi impletiturile din rachita si am venit in intampinarea lor cu aceasta propunere. Vom pastra traditia locala si elemente din patrimoniul imaterial, printr-un produs nou, care are perspective sa devina un simbol al comunitatii”, Sorina Bunescu Duta- Coordonator local, Asociatia Partener pentru Tine.

    Prin intreprinderea sociala EcoSocial si Turism din comuna Tarcau, judetul Neamt se vor colecta si valorifica deseurile lemnoase din zona.

    ”La Tarcau avem o importanta zona forestiera, monoindustriala cu un potential ridicat de dezvoltare. Acest proiect are o importanta semnificativa pentru comunitate, tinand cont ca se adreseaza in special tinerilor in cautarea unui loc de munca, precum si persoanelor din catunele izolate ale comunei Tarcau, unele dintre ele aflate la o distanta de peste 40 km de centrul comunei, intr-un bazin forestier ce depaseste 40 de mii de hectare”, Mircea Nistor, viceprimar al comunei Tarcau, judetul Neamt.

    EcoSocial Mestesug va functiona la Ceamurlia de Jos, in judetul Tulcea, si se va axa pe revitalizarea mestesugului impletitului papurei. Totodata, va valorifica deseurile vegetale din zona, in special stuful, si va pune pe piata brichete pentru incalzit.

    ”Se pierde foarte mult stuf si este important sa-l folosim, este o resursa valoroasa. Vom lucra cu persoane fara venit, ne dorim sa-i responsabilizam si sa-i transformam intr-o categorie socio-profesionala dinamica, intr-o forta de munca specializata si activa care poate transmite mai departe acest mestesug”,

    Toate produsele realizate in cadrul ceor 5 intreprinderi vor putea fi achizitionate atat prin intermediul magazinelor online, care urmeaza sa fie realizate prin proiect, cat si fizic in cadrul noului Hub de produse si servicii ale economiei sociale, la Fabrica (str. 11 Iunie, nr.50).

    Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu”, initiat si coordont de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in parteneriat cu Primaria Ceamurlia de Jos, Asociatia Letea in UNESCO, Primaria Tarcau si Asociatia Partener pentru Tine, proiect cofinantat prin Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni!”

    Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: Andreea Oprescu, Asistent de proiect, [email protected], 40 729 882 606

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *