ecOprovocarea – competitie educationala pentru mediu

ecOprovocarea - competitie educationala pentru mediu

„ecOprovocarea” – cea mai complexa competitie educationala pentru mediu organizata de un ONG in Romania – anunta, pentru al II-lea an consecutiv, rezultate practice semnificative pentru comunitatile judetelor Calarasi si Salaj.

„ecOprovocarea” are ca scop principal educarea tinerilor prin implicarea practica in diferite activitati de protejare a naturii. Competitia este organizata de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, partenerul principal fiind TenarisSilcotub.

Pe intreg parcursul anului scolar 2011-2012, in trei licee din Calarasi si trei din Zalau, a avut loc cea de-a II-a editie a competitiei educationale „ecOprovocarea”. Liceele participante au fost: Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, Colegiul Tehnic ,,Stefan Banulescu” din Calarasi si Grupul Scolar „Mihai Viteazul”, Grupul Scolar „Voievodul Gelu”, Liceul Reformat „Wesselenyi” din Zalau.
Fiecare liceu a fost reprezentat de o echipa de „ecOambasadori”, formata din 10 elevi Si 2 profesori, instruiti de catre asociatia ViitorPlus pentru a intelege provocarile actuale ale mediului inconjurator, pentru a invata sa lucreze in echipa si sa aplice tehnicile managementului de proiect. Astfel, ei au reusit sa fie promotorii mai multor evenimente educationale si de protejare a naturii, si-au implicat si motivat colegii pentru a participa la cat mai multe evenimente de ingrijire a spatiului verde, de conStientizare a comunitatii privind diferite probleme de mediu, de plantare de copaci, de reciclare s.a.

„Prin ecOprovocarea am oferit elevilor implicati o experienta de viata unica, care ii face responsabili, le da satisfactia lucrului dus la bun sfarsit, care deschide usi ce pareau inchise inainte, un mediu propice pentru legarea unor prietenii de durata. Odata acceptata, aceasta provocare nu se opreste, ci continua sa te provoace. TenarisSilcotub a mers mai departe, cu o noua generatie de ecOambasadori in 2012, cu un numar extins de licee si de elevi care au demonstrat ca, daca vor, pot sa se implice activ in dezvoltarea comunitatii lor.” – Anca Stanila, Coordonator Dezvoltare Sociala TenarisSilcotub.

Evenimentele si activitatile derulate au fost punctate conform regulamentului competitiei si, in functie de numarul de puncte acumulate, s-au desemnat castigatorii. Premiul I, in valoare de 4.000 de lei a fost acordat Grupul Scolar „Mihai Viteazul” si Colegiul Tehnic ,,Stefan Banulescu”. Premiul II, in valoare de 2.500 de lei, a fost castigat de Grupul Scolar „Voievodul Gelu” si Liceul Reformat „Wesselenyi”. Celelalte doua licee nu s-au incadrat in baremul mnim necesar obtinerii unor premii.

Teia Gavrilescu – Presedinte ViitorPlus, impartaseste impactul pozitiv pe care „ecOprovocarea” l-a avut asupra mediului natural si a comunitatii locale: „Si anul acesta, cei 3.875 de elevi si profesori implicati in competitie au reusit sa impresioneze prin rezultatele obtinute. Doar in 6 luni, au facut posibila reciclarea a 47.170 kg de diferite tipuri de deseuri, au plantat manual 16.942 puieti, au amenajat 45.963 m2 de spatiu verde si au colectat 652 de saci cu deseuri in cadrul a diferite evenimente de igienizare. Pe langa acestea, ei au ajutat la cresterea gradului de constientizare a comunitatii locale in ceea ce priveste provocarile actuale ale mediului, dar si a solutiilor in care se pot implic. In acest sens, ei au organizat 440 de evenimente eco (targuri de resurse si targuri de stiinta, campanii de constientizare, marsuri pentru mediu, alte evenimente eco) s-au documentat si au scris 5.941 de materiale educationale despre mediu, au obtinut aprobarea a 2 propuneri legislative si au stabilit 712 parteneriate externe.”

Castigatorul primei editii „ecOprovocarea”, desfasurata pe parcursul anului scolar 2010-2011, a fost Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai”din Zalau. Premiul castigat, in valoare de 3.000 de euro, va fi folosit pentru instalarea unor colectoare solare pe internatul liceului, de care este nevoie pentru a incalzi apa menajera. Pana acum, liceul a primit, sub forma de donatie din partea asociatiei ViitorPlus, 5 colectoare solare si au fost realizate studiile tehnice necesare instalarii coletoarelor solare.

***
Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizatie nonprofit care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii precum, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman sau in Bucuresti. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, care au primit premii in cadrul mai multor editii ale „Galei Societatii Civile”, sunt „Adopta un copac!”, „Atelierul de panza”, „Recicleta” si „Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!”.

Despre TenarisSilcotub
TenarisSilcotub este cel mai important producator roman de tevi din otel fara sudura de diametre mici utilizate in diverse aplicatii din industria mecanica, auto-moto, a petrolului si a gazelor naturale, industria chimica si petrochimica, industria energetica. Unitatile sale de productie sunt situate in Zalau – fabricarea tevilor fara sudura, si in Calarasi – otelarie. Programele de responsabilitate sociala ale companiei urmaresc dezvoltarea durabila a comunitatilor in care companie isi desfasoara activitatea, fiind directionate spre educatie, sanatate, cultura si arta, eductia privind mediul inconjurator si asistenta sociala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *