Ecovalor aduce solutii ecologice pentru problema deseurilor

ecovalor.JPGecovalor, partener exclusiv Holcim, reprezinta legatura dintre firmele care colecteaza deseuri si producatorul de ciment. In statiile ecovalor pot fi prelucrate peste 100 de tipuri de deseuri. Reteaua ecovalor cuprinde colectarea, logistica, tratarea deseurilor si valorificarea finala.

ecovalor a investit in 2009 peste 12 milioane euro in capacitatea de prelucrare de la Campulung si alte 8 milioane euro in cea de la Alesd (Bihor), deschisa anul trecut. Compania a incheiat anul 2008 cu o cifra de afaceri in valoare de 9 milioane euro si are in acest moment 50 angajati. Statia de pretratare de la Alesd are o capacitate de 100 tone / zi, iar cea de la Campulung (Arges) de 200 tone / zi.

Pentru perioada 2010-2013, ecovalor urmareste sa creasca cantitatea de deseuri prelucrate cu 40%. Pentru acest an, compania estimeaza prelucrarea a peste 100.000 tone de deseuri.

Principalele categorii de deseuri pentru care ecovalor asigura servicii complete sunt: deseurile solide (ambalaje, deseuri municipale sortate si alte deseuri solide nepericuloase), slamurile petroliere si uleiurile reziduale (reziduuri petroliere provenite din curatarea rezervoarelor, slamuri din bataluri, slamuri din decantarea uleiului/apei, slamuri provenite din tratarea apelor industriale, uleiuri/emulsii/distilari reziduale si uleiuri uzate) si anvelopele uzate (anvelope de la autovehicule, deseurile de cauciuc provenite din industria producatoare de anvelope si deseurile provenite din reciclarea anvelopelor).

Procesul tehnologic pentru deseurile solide (textile, lemn, mase plastice etc.) incepe cu sortarea. Produsele sortate trec prin filtrul laboratorului unde se fac verificari la fiecare 30 min, pentru respectarea standardelor de co-procesare si a normelor de mediu. Dupa sortare produsele sunt introduse in buncarul de alimentare al tocatorului primar, care prelucreaza cca 11 t/h. Materialul rezultat este preluat de o banda transportoare care il duce in zona separatorului magnetic, unde sunt separate materialele metalice. Dupa acesta operatie, materialul este preluat de o alta banda care are incorporat un separator de materiale grele (piatra, bucati mari de material). Urmeaza o a treia banda transportoare, cu ajutorul careia materialul este introdus in tocatorul secundar, care il va marunti pana la dimensiunea de 25 mm. Materialul este apoi trimis intrun siloz metalic care permite dozarea si alimentarea ritmica si controlata a calcinatorului. Toate aceste procese nu au impact asupra mediului (apa, aer, sol si subsol).

Valorificarea deseurilor in fabricile de ciment aduce comunitatii o serie de avantaje majore, pe langa diminuarea cantitatii de deseuri pentru depozitare: tratarea finala a deseurilor in conditii de deplina siguranta, protectia mediului, siguranta si securitatea populatiei, conservarea resurselor naturale prin inlocuirea partiala a materiilor prime traditionale cu cele alternative si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care s-ar genera in cazul depozitarii sau incinerarii acestor deseuri. In plus, in urma acestui procedeu ecologic de tratare a deseurilor nu rezulta niciun fel de reziduri, zguri sau cenusi.


Despre ecorec

ecovalor este membra a grupului ecorec, care din 2006 ofera servicii profesionale in domeniul gestionarii deseurilor.

ecorec opereaza cinci statii de prelucrare si livreaza produse catre opt fabrici de ciment Holcim din Slovacia, Austria, Republica Ceha, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria si Romania. Echipa de profesionisti ecorec, formata din aproximativ 200 de angajati beneficiaza de know-how-ul si experienta internationala in gestionarea deseurilor.

Pentru 2009 ecorec preconizeaza ca va prelucra peste 350.000 tone deseuri, cu 50% mai mult decat in 2008. Cele mai bune rezultate sunt inregistrate in Slovacia, unde sunt prelucrate peste 100.000 tone pe an. In statia de la Rohoa¾nik sunt valorificate peste 400 tone/zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *