Edilii ieseni planteaza asfalt in loc de copaci

Primaria a inceput actiunea de „intinerire” a spatiilor verzi taind arborii de pe marginea marilor bulevarde ale orasului.

Nu doar parcurile sunt pe cale de disparitie in Iasi, ci si copacii care strajuiesc bulevardele orasului. Directia de Servicii Publice Municipale (DSPM) s-a apucat recent sa taie o parte dintre acesti arbori, pe motiv ca sunt prea batrani si trebuie inlocuiti cu pomi tineri.

Prima zona in care muncitorii Primariei si-au pus drujbele in functiune a fost Podu Ros, unde au fost culcate la pamant cateva zeci de trunchiuri de copaci. Intre timp, societatea Citadin a asfaltat insa locurile eliberate prin defrisare. Astfel ca, pentru a planta alti pomi, trotuarele vor trebui sparte din nou.

Joaca de-a gropile

„Avem o intelegere sa acopere aceste zone cu asfalt. Vom planta insa alti pomi, iar cei de la Citadin se vor ocupa cu sapatul gropilor pentru a face loc puietilor”, spune Luminita Salceanu, director la DSPM. Urmatoarele zone unde lucratorii municipalitatii vor taia copaci sunt bulevardele din Nicolina, Copou si Pacurari.

Reprezentanta Primariei nu stie care vor fi cheltuielile suplimentare pentru peticirea si apoi spargerea trotuarelor, lucrari platite din bani publici. „Eu nu sunt calculator sa va spun cifrele pe dinafara”, a adaugat Luminita Salceanu.

Interzis constructiilor

Edilii ieseni sustin ca intentioneaza sa regenereze spatiile verzi ale orasului prin plantarea de puieti si flori. Totodata, ei vor fi nevoiti sa aplice o noua lege care interzice orice tip de constructii in astfel de zone. „Nu se vor mai da niciun fel de autorizatii pentru cei care vor sa ridice cladiri pe spatiile verzi”, spune Andrei Trofor, purtator de cuvant al Primariei Iasi.

Singurele planuri concrete pentru extinderea terenurilor cu vegetatie de pe raza orasului sunt amenajarea unui parc in zona Breazu si modernizarea bazei de agrement de la Ciric. „Cred ca problema reala este ca nu avem nici acum un Plan Urbanistic General care sa prevada clar pe ce zone se va putea construi si ce suprafete vor fi destinate doar spatiilor verzi”, apreciaza consilierul liberal Radu Botez.

Muncitorii Primariei nu se pot lauda nici ca au plantat prea multe flori in acest an. Ei se plang insa ca, in multe cazuri, au fost nevoiti sa munceasca de doua ori, intrucat rasadurile au fost distruse peste noapte de animalele iesite la pascut sau de angajatii firmelor de publicitate.

Munca in zadar

„In rondul din Podul de Piatra a trebuit sa lucram aproape toata vara din cauza problemelor cauzate de tevile care s-au spart in zona. Pagubele s-au ridicat la circa 7.000 de lei”, afirma Luminita Salceanu.

Anul viitor, muncitorii Primariei vor sa planteze in oras lalele si panselute in valoare de aproape 1,2 milioane de lei. „Plantele vor fi sadite in toate parcurile si zonele verzi, precum si in centrul orasului”, a mai declarat reprezentanta municipalitatii.

CONTRIBUTIE

Taxa de copac ramane valabila

Desi a fost suspendata in ultimele luni, taxa de copac impusa iesenilor va intra din nou in vigoare, dupa ce Prefectura a pierdut procesul cu Primaria. Este vorba de o suma de 17 lei pe care fiecare cuplu care se casatoreste trebuie sa o achite municipalitatii.

Prefectura a cerut anularea unui numar de 32 de taxe impuse de Primarie, intre care si cea de copac. „Noi nu consideram nici acum ca respectivele contributii sunt legale, totusi respectam avizul dat de judecatori”, a afirmat Emanoil Arhip, purtatorul de cuvant al Prefecturii.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *