Educatia ecologica este premisa dezvoltarii durabile!

educatie ecologicaIn toate tarile, disciplina Ecologie face parte din Planul de invatamant preuniversitar astfel :

* In Japonia populatia este educata la toate nivelele de varsta ca singura solutie de supravietuire este educatia ecologica.
* In Europa de Est educatia ecologica se realizeaza in invatamantul preuniversitar in ore de curs si in ore de pregatire practica.
* In India s-a introdus educatia ecologica in toate ciclurile scolare si in universitati.
* In Statele Unite ale Americii educatia ecologica este o punte de formare a elevilor pentru perceptia schimbarilor climatice si a descoperirii unor solutii ingenioase de a scoate omenirea din impactul suprapopopularii si consumarii resurselor vitale. Disciplina Ecologie si protectia mediului se preda zilnic in toti anii de liceu.
* In Romania, disciplina Ecologie ce vizeaza schimbarea conceptiei elevilor despre lume, viata si formarea acestora pentru a gasi solutii viabile de a pastra mediul nealterat, este diminuata in invatamantul preuniversitar.

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara „Dumitru Motoc” din Bucuresti are profilul Resurse naturale si protectia mediului.
Elevii invata notiuni de Ecologie si protectia mediului inca din clasa a IX- a.

In anul scolar 2005-2006 in invatamantul preuniversitar, filiera tehnologica, cu profil Resurse naturale si protectia mediului a fost eliminata disciplina ce viza pregatirea practica a elevilor in domeniul Ecologie si protectia mediului si care asigura acestora formarea de priceperi si deprinderi specifice.

Acest fapt nu a demobilizat profesorii inimosi din toata tara sa realizeze prin actiuni extrascolare, pregatirea elevilor din invatamantul preuniversitar in domeniul ecologie si protectia mediului. Ba mai mult educatia ecologica a solidarizat si profesorii ce predau discipline ca matematica, chimie, fizica , istorie, tehnologii etc., care astazi realizeaza impreuna proiecte si programe nationale si internationale ce vizeaza mediul.

o La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Dumitru Motoc educatia ecologica este o prioritate, o dovada de maturitate si de asumare a responsabilitatii privind protectia mediului in concordanta cu profilul scolii. Acest fapt este confirmat de numarul mare de programe ecologice abordate, de numarul mare de profesori si elevi antrenati in actiuni ecologice.

In cadrul scolii a luat fiinta in anul 2000 Cercul de Ecologie ECO- MOTOC sub directa indrumare a D-nei Director Ionescu Florinela si coordonat de D-na profesoara Ciobanu Aura Carmen . Astazi numara 300 de elevi si a primit numele de Organizatia Ecologica ECO-MOTOC.

Educatia ecologica este premisa dezvoltarii durabile!

Programele internationale de educatie ecologica si protectie a mediului initiate de CONSILIUL EUROPEI , FOUNDATION FOR ENVIRONMENTAL EDUCATION (FEE), CCDG, UNESCO, UNICEF, BANCA MONDIALA si GREENPEACE la care noi elevii am participat in cadrul Organizatiei Ecologice ECO-MOTOC ne-au convins ca singura cale spre o dezvoltare durabila se realizeaza prin:

– cunostinte temeinice in domeniul ecologiei
– aplicatii in domeniul protectiei mediului
– accesul la informatii specifice ecologiei prin intermediul internetului si utilizarea softurilor educationale de profil
– promovarea conceptului de dezvoltare durabila (derivat din stiinta-ecologie)*, cunoasterea principiilor de baza si a indicatorilor sai.

ACTIVITATI REPREZENTATIVE:

* Campanie de strangere maculatura;
* Actiuni de ingrijire a spatiilor verzi din perimetrul scolii;
* Identificarea tipurilor de ecosisteme din diverse zone geografice ale tarii – excursii tematice;

* Organizarea de spectacole ecologice ce promoveaza educatia ecologica in liceele din Bucuresti;
* Actiuni de ecologizare in curtea scolii;
* Atelier de creatie vestimentara ecologica;
* Atelier de creatie Art-deco;
* Organizarea de sesiuni de referate si comunicari dedicate mediului sim protectiei mediului.

Serban Stefania clasa a X-a-Presedinta ECO-MOTOC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *