Educatie eco, pe bani elvetieni

Educatie eco, pe bani elvetieni
Educatie eco, pe bani elvetieni

Cateva sute de localnici din 30 de comune si sate din Transilvania au invatat cum trebuie sa isi arunce si gestioneze gunoaiele sau apele uzate din gospodarie, dar si ce inseamna ariile protejate din satele si comunele lor, printr-un proiect cu fonduri elvetiene, realizat de Liga Apararii Drepturilor Omului (LADO) Cluj.

Proiectul este co-finantat de Elvetia, prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman. Echipa implicata in acest proiect a organizat 12 intalniri cu localnicii din satele si comunele din judetele Bihor, Cluj, Mures, Salaj, Bistrita-Nasaud, Maramures si Satu Mare. Proiectul a demarat in 1 septembrie 2013 si s-a desfasurat pe o perioada de 18 luni.

„Proiectul nostru si-a propus sa constientizeze localnicii asupra posibilitatilor de colectare selectiva, de reciclare si de reducere a cantitatilor de gunoi produse”, a declarat Mihaela Beu, expert de mediu al LADO. „In unele localitati am reusit sa implicam si preotii parohi in diseminarea informatiilor cu privire la protectia mediului”, a precizat expertul de mediu Mihaela Beu. Cat despre gestionarea apelor uzate, expertii de mediu au constatat ca exista localitati in care exista apa potabila furnizata de retelele oficiale de distributie, insa nu exista sistem de canalizare care sa preia apele uzate, acestea ajungand in panza freatica si in apele de suprafata. In alte cazuri, localnicii refuza sa se conecteze la reteaua de distributie a apei, desi le trece conducta prin fata casei, pentru a nu plati apa furnizata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *