Educatie in scoli. Reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor si importanta acestui fenomen

Educatie in scoli. Reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor si importanta acestui fenomen

Dand curs invitatiei profesoarei de biologie Felicia Schiop din cadrul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, in aceasta saptamana, Loredana Tirt, consilier in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor, a tinut o prezentare elevilor avand ca tema principala reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor.

Astfel echipa Eco a Liceului „Lucian Blaga” a fost convocata, cu mic cu mare, la o ora interactiva avand ca tema principala reciclarea si colectarea selectiva a deseurilor si importanta acestui fenomen. De mentionat este faptul ca echipa Eco a scolii este formata din cate 2-3 reprezentanti activi ai fiecarei clase din cadrul liceului, incepand de la cea mai mica clasa pana la cei de liceu. Ora s-a dovedit extrem de interactiva, fiecare dintre ei avand ceva de propus pentru imbunatatirea calitatii acestor servicii si pentru o mai buna constientizare a populatiei fata de acest fenomen deosebit de important pentru noi, pentru a putea trai intr-o lume civilizata si curata. Prezentarea a fost facuta in Power Point, elevilor fiindu-le prezentate diferite imagini si filmulete in acest sens. Le-au fost prezentate principalele categorii de materiale care pot fi reciclate, pe de o parte, iar pe de alta parte, deseuri care nu pot fi reciclate nicidecum. Astfel elevii au aflat ca primul si de altfel singurul punct de colectare autorizat de catre Agentia pentru Potectia Mediului Bihor este o firma din Marghita, ei avand posibilitatea de valorificare si reciclare a deseurilor. O alta curiozitate este faptul ca pe parcursul anului 2011 in Oradea au fost colectate 293.165 kg de deseuri reciclabile, un numar mult mai mare fata de anii precedenti, si, speram in continua crestere. De mentionat este faptul ca, si in cadrul liceului, functioneaza un aparat cu ajutorul caruia se pot comprima flacoane, pentru a nu ocupa asa mult loc, multi dintre elevi aducandu-si de acasa flacoanele goale, care pe urma le depun in containere special amenajate pentru deseurile din plastic. „Elevii sunt foarte incantati de acest aparat, in special cei din clasele mici, care au adus cele mai multe flacoane pentru a putea fi reciclate” ne-a declarat profesoara de biologie Felicia Schiop.

La sfarsitul orei elevii au fost intrebati cum ajuta ei la protejarea mediului inconjurator, discutie care ar fi putut sa se intinda mult mai mult, observandu-se din partea lor un feed-back pozitiv, insa sunetul clopotelului a anuntat sfarsitul sedintei Eco. Dar au un mesaj clar pentru fiecare dintre noi: „Implica-te si tu! Colecteaza selectiv!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *