EEUU autorizeaza primul medicament obtinut din lapte de capre modificate genetic

Animalele au fost modificate genetic pentru a produce o proteina benefica in tratamentul pacientilor cu deficienta ereditara de antitrombina.
capra
Doua sute de exemplare de capre modificate genetic, crescute intr-o ferma din Massachusetts in conditii de stricta securitate, sunt noua „farmacie” pentru pacientii cu o deficienta congenitala rara de coagulare. Pentru prima data, agentia de medicamente – FDA – a EEUU a autorizat un medicament extras din laptele acestor animale de laborator.

Medicamentul, denumit de catre producator Atryn (GTC Biotherapeutics Inc’s), este un antitrombotic de care vor beneficia pacientii al caror organism este incapabil sa produca o proteina sangvina – antitrombina- care previne formarea chegurilor. Pentru a suplini deficitul, pacientii vor primi intravenos proteina caprelor al caror ADN a fost modificat special pentru a produce acest „ingredient”.

Cele 60.000 sau 600.000 de persoane ce prezinta acest risc numai in EEUU, sunt tratati in mod normal cu alte anticoagulante, cum este heparina. Totusi, aceasta terapie este evitata la nastere sau in timpul operatiilor, datorita riscului hemoragiilor. Din aceasta cauza EEUU a autorizat aceasta noua terapie de origine animala.

Pentru producerea lui, compania a inserat gena umana responsabila de antitrombina in regiunea ADN animala responsabila de productia de lapte. Noua gena a fost injectata intr-un embrion de capra si implantat in uterul unei capre „mama purtatoare”. Dupa nasterea acesteia, restul exemplarelor au fost nascute prin sistemul de reproducere traditional.

Suspiciuni
Decizia a fost primita cu o crestere subita a actiunilor companiei la bursa si cu raceala din partea unor grupuri de protectia animalelor. Societatea Umana a EEUU, de exemplu, si-a manifestat temerea ca noile capre ar putea fi infectate, sau ca vreun animal ar putea scapa si in acest fel s-ar propaga fara control.
Pentru altii, fara doar si poate, aceasta aprobare deschide portile unei noi ere in dezvoltarea de noi medicamente pe baza de celule animale, la un pret mult scazut si intr-o cantitate mult mai mare decat prin metodele actuale. Multiple medicamente, precum antitumoralul Avastin sau antiartriticul Enbel deja se produc din celule ovariene de soareci modificati genetic care sunt maturate si multiplicate in laborator.
Pana acum, antitrombina care se poate obtine acum din lapte de capra, se fabrica in cilindri imensi de metal plecand de la plasma umana. Conform companiei, cele 200 de capre sunt capabile sa produca intr-un an echivalentul proteinei derivate din 90.000 donatii de sange, si daca este necesara cresterea productiei se poate mari numarul exemplarelor.
Nu este prima data cand sunt utilizate animale vii pentru fabricarea medicamentelor (insulina a inceput sa fie fabricata cu „colaborarea” porcilor si vacilor), dar DA este vorba de primele exemplare modificate genetic pentru a servi ca producatori de proteina umana. Alta companie olandeza, Pharming, pregateste cererea de aprobare a producerii unui medicament din lapte de iepuri pentru a trata o deficienta a pielii, angioedema ereditara.

Sursa: El Mundo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *