Efecte neaşteptate ale încălzirii globale: în Arctica există din ce în ce mai mult mercur în atmosferă
Efecte neasteptate ale incalzirii globale: in Arctica exista din ce in ce mai mult mercur in atmosfera
Efecte neasteptate ale incalzirii globale: in Arctica exista din ce in ce mai mult mercur in atmosfera

Potrivit unui nou studiu al revistei „Nature”, crapaturile din gheata ar putea atrage concentratii scazute de vapori de mercur, care vin in atmosfera de la centralele de productie de cocs sau din industria de extractie a aurului. Gazul poate calatori foarte mult in atmosfera si sa ajunga la Polul Nord sau la Polul Sud.

Ultimele masuratori arata ca mercurul are un nivel fara precedent in zona arctica, de 400 de parti la milion. Masuratorile au avut loc in primavara lui 2009. Neurotoxina ajunge in zapada si in gheata si nu se intoarce in atmosfera. „Se aduna tone de mercur in Arctica in fiecare an”, a declarat Daniel Obrist, cercetator la Institutul din Nevada si coautor al studiului din „Nature”.

Studiul arata ca deasupra crapaturilor din gheata se formeaza curenti care atrag mercur din zonele mult mai inalte ale atmosfere, de la 400 de metri altitudine, aducand substanta inapoi in atmosfera de deasupra Arcticii.

Cercetatorii sunt prudenti in ceea ce priveste efectele pe termen lung. Categoric, natura a fost schimbata de activitatea umana, iar crapaturile sunt din ce in ce mai dese primavara. „Trebuie sa intelegem ce procese de mediu se vor schimba in viitor”, au declarat autorii studiului.

„E un proces dinamic si care se va schimba in fiecare an, in functie de cata gheata avem. Credem ca mecanismul descoperit acum s-ar putea extinde si in alte zone”, au mai spus cercetatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here