Efectul de sera

Efectul de seraProcesul cunoscut sub numele de efect de sera si-a dobandit denumirea dintr-o comparatie facuta intre temperatura din interiorul unei sere si cea a aerului din afara acesteia. Cunoscut de multi sub numele de incalzire globala, este unul dintre cele mai infricosatoare fenomene ale secolului 21, declansate de om.

La sfarsitul anului 2006, cercetatorii au confirmat ca temperatura planetei a crescut cu cate 1 grade C pe an, in ultimii cinci ani. Aceasta crestere a temperaturii a avut efecte benefice numai pentru cateva regiuni ale lumii, in special pentru acelea cu altitudine ridicata.
Oricum, impactul negativ al efectului de sera asupra schimbarii climatice se observa in toate efectele cresterii temperaturii anuale constante. Toate efectele incalzirii globale s-au dovedit a fi distrugatoare, un exemplu concret fiind cresterea nivelului de aciditate care a fost depistat in apa marii, datorat cresterii nivelului de evaporare. Acest lucru poate atrage o reactie pe termen lung ce poate avea efecte catastrofice asupra lantului trofic marin.
Ghetarii si calotele polare isi modifica pozitia in mod continuu, iar dovezile stiintifice au aratat ca in aceste zone temperatura creste mult mai repede decat pe restul globului. Statisticile infricosatoare ne arata ca temperatura din nordul indepartat a crescut intre
5-7 grade C, in ultimii 50 de ani.
Nu mai este nevoie sa spunem ca daca efectul de sera continua la aceeasi intensitate, ne putem astepta la o catastrofa de proportii globale, si asta chiar in urmatorii 20-50 de ani.
Ploaia s-a redus in mod infricosator de-a lungul ultimului deceniu, seceta facandu-se simtita in vestul Australiei si in sudul Americii, unde acum cativa ani nici nu se auzise de asa ceva.
Consumul de apa potabila a devenit un stil de viata pentru bilioane de oameni din intreaga lume, iar cum populatia este in continua crestere, acest lucru va conduce in curand la epidemii de proportii. Si cantitatea de apa destinata agriculturii este redusa din cauza efectului de sera, atragand astfel reducerea celui mai important furnizor de hrana.
Nu este niciun dubiu ca efectul de sera ne-a afectat viata si o sa afecteze si viata copiilor si nepotilor nostri. Constientizarea problemei consta in acceptarea faptului ca cresterea progreselor ecologice sunt cea mai mare cauza a acestui lucru.
Lasati-ne sa speram la viitorul nostru, pe care omenirea este capabila sa-l remedieze, daca prejudiciul adus climei pamantului de efectul de sera nu ia proportii si mai mari.

Sursa: www.environmentgreen.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *