Efectul pervers al reformarii de catre UE a alimentatiei ecologice

Care sunt semnificațile poftelor alimentare
Efectul pervers al reformarii de catre UE a alimentatiei ecologice
Efectul pervers al reformarii de catre UE a alimentatiei ecologice

Liderii de la nivel local si regional avertizeaza ca reformarea sectorului de alimentatie ecologica va duce la declinul actualei piete prospere
Comitetul Regiunilor este de acord ca UE trebuie sa modifice reglementarile si sa lanseze un nou plan de sprijinire a cresterii sustenabile pe termen lung a sectorului ecologic, dar sustine ca propunerile CE sunt pur si simplu contraproductive

Liderii de la nivel local si regional au avertizat ca reformarea de catre UE a sectorului de alimentatie ecologica va duce la declinul actualei piete prospere. Comitetul Regiunilor – Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali – este de acord cu faptul ca UE trebuie sa modifice reglementarile si sa lanseze un nou plan de sprijinire a cresterii sustenabile pe termen lung a sectorului ecologic, dar sustine ca propunerile Comisiei Europene sunt pur si simplu contraproductive si necesita mai multa flexibi­litate si investitii corespunzatoare.

„Interzicerea exploatatiilor agricole mixte va duce la disparitia unor producatori ecologici”

Comitetul avertizeaza ca planurile Comisiei de a pune capat practicii exploatatiilor mixte – care permit agricultorilor sa cultive pe acelasi teren atat plante de cultura conventionale, cat si ecologice – ar putea fi prejudiciabile. Comitetul subliniaza ca un sfert din toate exploatatiile ecologice din Europa produc atat conventional, cat si ecologic, astfel incat „interzicerea exploatatiilor agricole mixte va duce la disparitia unor producatori ecologici”.
De asemenea, Comitetul se intreaba de ce propunerile nu cuprind un buget anume si cere ca UE sa stabileasca obiective concrete. „In forma lor actuala, pro­punerile reprezinta o ocazie pierduta, dat fiind ca nu a fost alocat un buget special pentru sprijinirea sectorului. Autoritatile locale si regionale sunt direct implicate in dezvoltarea exploatatiilor ecolo­gice, dat fiind ca sunt cofinantatori ai masurilor privind programele de dezvoltare rurala, iar pentru reusita reformelor este nevoie ca acestea sa fie consolidate si mai bine finantate”.

Pentru aceasta, Comitetul recomanda si lansarea unei platforme la nivelul intregii UE care sa promoveze si evalueze reusita planurilor care implica intreprinderile, societatea civila, autoritatile publice si centrele de invatamant si cercetare. De asemenea, avizul elaborat de Hester Maij si adoptat de Comitet reprezinta raspunsul la planurile Comisiei Europene, care cuprind o modificare a legislatiei UE ce vizeaza reducerea birocratiei, consolidarea normelor, promovarea concurentei si sporirea increderii consumatorilor in produsele agricole ecologice ale UE. In general, Comitetul intampina favorabil intentia Comisiei de a sprijini cresterea durabila a sectorului ecologic, care a prosperat in ultimii ani: in 2011, acesta reprezenta 19,7 miliarde euro, preconizan­du-se o crestere anuala de circa 9%. In opinia lui Maij, UE trebuie sa se arate ambitioasa si sa imbu­natateasca sanatatea generatiilor viitoare, protejand totodata me­diul. Cu toate acestea, Comitetul avertizeaza ca propunerile radicale ar putea duce, dimpotriva, la declinul productiei ecologice in Europa.
Comitetul pledeaza pentru un grad mai mare de flexibilitate, pentru a garanta ca normele UE sunt adecvate climei si pietei locale. Integritatea intreprinzatorilor reprezinta temeiul cresterii durabile si al increderii consumatorilor, iar inasprirea regulilor va avea consecinte asupra sectorului. Intr-o declaratie facuta la Bruxelles, Maij, membra a Consiliului provinciei olandeze Overijssel, a afirmat: „Dorim sporirea increderii consumatorilor in produsele ecologice, garantand totodata concurenta loiala pe piata, dar aceasta nu poate fi obtinuta pur si simplu prin inasprirea normelor UE”. In opinia sa, flexibilitatea este necesara, pentru ca productia ecologica se bazeaza in mare masura pe tipul de agricultura si pe trasaturile specifice ale regiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *