Efectul „verde” al crizei. INVESTITII IMOBILIARE DE 1 MILIARD EURO, abandonate in inghesuitul Bucuresti.

Efectul "verde" al crizei. INVESTITII IMOBILIARE DE 1 MILIARD EURO, abandonate in inghesuitul Bucuresti.

Exodul investitorilor din imobiliarul romanesc are acum si o dimensiune financiara. Numai in Bucuresti, in ultimii doi ani, investitii in valoare de un miliard de euro au fost abandonate. Fenomenul are si efecte pozitive: s-a incetinit betonarea spatiilor verzi

Afacerile cu apartamente, birouri si centre comerciale intra intr-o noua etapa. Dupa doi ani de zile in care investitorii au infruntat criza, multi dintre ei aleg sa inchida businessul din Romania. „Vin in birou si imi spun: noi am renuntat. Si incearca sa vanda terenurile achizitionate in anii de boom. La nivelul Bucurestiului sunt proiecte de un miliard de euro, cu terenuri cumparate, cu investitii bancare, care au fost suspendate”, a declarat pentru gandul Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al sectorului 3 din Capitala.

„Suma este realista daca se iau in calcul toate autorizatiile de constructie eliberate in Bucuresti si Ilfov, pentru proiecte comerciale si rezidentiale”, afirma pentru gandul Bogdan Sergentu, seful departamentului Valuations and Consulting al companiei de consultanta DTZ Echinox. Astfel, in Bucuresti, se gasesc in prezent circa doua milioane de metri patrati de constructii nefinalizate, care se afla in diferite stadii intermediare de proiectare sau de constructie.

publicitate

Parcurile IOR, Tei-Toboc si Operei, salvate temporar de criza

Recesiunea economica a scapat deocamdata parcurile bucurestene de la betonare. Aproape in fiecare parc al Capitalei investitorii au anuntat cate un proiect imobiliar. Astfel, in Parcul Operei deocamdata criza economica i-a oprit pe investitori sa construiasca pe 1,5 hectare un hotel cu trei etaje, o sala de sport si terenuri de tenis. In Parcul IOR, Primaria Capitalei a semnat actele de retrocedare pentru o suprafata de 12 hectare. Investitorii ar fi trebuit sa betoneze suprafata retrocedata cu mai multe blocuri de locuinte si un mall. Un cartier de blocuri ar fi trebuit sa se ridice si in Parcul Tei-Toboc, unde intreaga suprafata a fost retrocedata fostilor proprietari. Proiecte imobiliare au fost anuntate si pentru Parcul Circului. Aici, investitorii vor sa ridice un turn de 19 etaje, care va avea destinatia de birouri. Din Parcul Tineretului a fost retrocedata o suprafata de 6,8 hectare pe care se va construi un cartier rezidential.

Blocurile de 14 etaje, ramase in stadiul de proiect

In sectorul 4 al Capitalei, SC Litris SRL intentiona sa ridice un bloc cu 18 etaje. In locul blocului turn proprietarul terenului a executat doar o piata agroalimentara. In strada Verzisor, investitorul a fost nevoit sa renunte la constructia unui ansamblu de trei blocuri cu cate sase etaje fiecare. In zona Tineretului, pe strada Urcusului, s-a renuntat la constructia a patru blocuri cu un regim de inaltime de 14 etaje.
Si sectorul 6 al Capitalei a pierdut investitii pe care le evalueaza la numai aproximativ opt milioane de euro. Majoritatea banilor ar fi trebuit sa provina de la o firma spaniola care urma sa construiasca blocuri de locuinte. Din cauza dificultatilor financiare ale investitorului spaniol, s-a renuntat la proiect. Cel mai putin afectat pare a fi sectorul 5 al Capitalei. Reprezentantii Primariei Sectorului 5 au declarat pentru gandul ca pe raza lor nu exista terenuri potrivite pentru constructia de blocuri sau de malluri. Terenul destinat constructiilor este parcelat si se preteaza doar la locuinte unifamiliale. Si zona de nord a Capitalei a intrat in recesiune. Proiecte imobiliare pentru care investitorii obtinusera toate avizele si documentele ori n-au inceput, ori n-au mai putut fi finalizate. Este vorba de un complex rezidential in Chitila, cu mall si locuinte de lux, dar si de finalizarea unui ansamblu de vile in Baneasa.

Constructia apartamentelor cu probleme se reia peste patru ani

Nu toti investitorii se afla insa in situatia fericita de a alege momentul iesirii din afacerile imobiliare romanesti. Planurile nerealiste ale dezvoltatorilor au dus, pana in prezent, la falimentul a sase companii din acest domeniu, care au acumulat datorii de peste 170 milioane de euro pe care nu au mai reusit sa le ramburseze, potrivit unei analize recente a Ziarului Financiar. Alte noua firme, cu datorii cumulate de peste 200 de milioane de euro, au cerut intrarea in insolventa. Si cum specialistii care activeaza pe aceasta piata spun ca numai 5% dintre companiile aflate in aceasta situatie reusesc revirimentul, este previzibil ca numarul falimentelor sa creasca in perioada imediat urmatoare. Sunt insa mult mai numerosi dezvoltatorii care doar au pus pe „inghetat” investitiile lor din Romania. „Multe dintre aceste proiecte au sansa de a obtine noi finantari si de a fi terminate in urmatorii doi-trei ani, daca ne referim la cele comerciale, respectiv patru-cinci ani pentru marile proiecte rezidentiale”, estimeaza Sergentu.

Proiecte rezidentiale abandonate sau amanate in Capitala:

– Ablon Group, dezvoltatorul ansamblului Sunset Residences, anunta constructia a 2.120 de apartamente. Volumul redus al vanzarilor si dificultatile de finantare au determinat compania sa sisteze constructia si sa inchida showroomul inca din noiembrie 2008.
– Can Serv, dezvoltatorul ansamblului Primavara Lujerului, cu 1.000 de unitati, a incetat construirea celui de-al doilea complex rezidential in februarie 2009.
– Compania Tehnogrup, dezvoltatorul complexului rezidential Infinity Residence, a oprit construirea ansamblului la finalul anului 2008 dupa vanzarea a numai aproximativ 60 de unitati.
– Compania Cooper Beech, dezvoltatorul Blue Tower, un ansamblu rezidential format din 156 de apartamente, situat in zona nord-estica a Bucurestiului, si-a anuntat falimentul dupa acumularea unor datorii de aproximativ 65 de milioane de lei. In prezent, desi ansamblul trebuia predat in septembrie 2009, doar 37% din apartamente sunt finalizate.
– Sigma Project Development a oprit in noiembrie 2008 constructia proiectului Sigma Residence & Gardens situat in partea de est a Bucurestiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *