Eficienta energetica, economii de miliarde

Eficienta energetica, economii de miliarde

Masuri vizand economisirea de energie, inclusiv renovarea cladirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice si auditurile energetice pentru companii devin obligatorii conform unei directive UE privind eficienta energetica adoptata recent in PE. Reducerea consumului de energie cu 20% ar putea determina economii de 50 de miliarde de euro pe an.

Renovarea cladirilor publice

Textul directivei cere statelor membre sa renoveze 3% din totalul suprafetei “cladirilor incalzite si/sau racite detinute si ocupate de administratia lor centrala” (departamentele administrative a caror responsabilitate se extinde la intreg teritoriul unui stat membru).

Aceste reguli vor fi aplicabile cladirilor cu o suprafata totala utila de peste 500 mp si, pana in 2015, de peste 250 mp. Statele membre vor putea de asemenea sa utilizeze masuri alternative pentru a atinge obiectivele de eficienta energetica.

Programele de economisire pentru sectorul utilitatilor

Companiile de energie vizate de aceasta directiva vor trebui sa realizeze “un obiectiv cumulativ in materie de economii de energie la nivelul utilizarii finale” pana 2020. Acesta va trebui sa fie cel putin echivalent cu obtinerea unor economii noi in fiecare an, din 2014 pana in 2020, de 1,5% din totalul vanzarilor anuale de energie catre consumatorii finali, ca volum, calculat ca medie pe perioada de trei ani imediat anterioara datei de intrare in vigoare a directivei.

Auditurile energetice

Toate marile companii vor trebui sa se supuna unor audituri energetice. Acestea vor trebui sa inceapa in trei ani de la intrarea in vigoare a directivei si vor trebui realizate la fiecare patru ani de catre experti calificati si acreditati. Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) nu sunt supuse acestor obligatii.

Facilitati financiare

Dispozitii speciale pentru stabilirea unor facilitati financiare pentru masurile de eficienta energetica sunt de asemenea incluse in directiva. Statele membre vor trebui sa faciliteze crearea acestora sau utilizarea celor deja existente.

Ce urmeaza

Directiva va intra in vigoare la 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre au la dispozitie 18 luni pentru transpunerea acesteia in legislatia nationala.

Directiva a fost adoptata cu 632 de voturi pentru 25 impotriva si 19 abtineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *