Eficienta energetica premiata de Uniunea Europeana

Republica Moldova: Fondul pentru Eficien?? Energetic? ?i-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficien?? energetic? ?i surse de energie regenerabile
Eficienta energetica premiata de Uniunea Europeana
Eficienta energetica premiata de Uniunea Europeana

„Proiectele de eficientizare a consumului de energie aduc beneficii intreprinderilor, dar si tarii in general.”

Peste 95 la suta din necesarul energetic al Republicii Moldova este asigurat din importuri, arata datele PNUD Moldova. Pana in anul 2020, cu sustinerea organizatiilor europene, autoritatile isi propun sa reduca dependenta energetica cu peste 20%. Pentru a-i incuraja pe antreprenorii moldoveni sa foloseasca resurse locale pentru producerea energiei, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a premiat astazi companiile care au investit in tehnologii de economisire a caldurii sau a energiei electrice. Diana Raileanu are detalii: 

Ion Hadjiu

​​Utilizarea energiei produse din biomasa in locul gazelor naturale pentru unii ar putea insemna un fel de intoarcere in Evul Mediu. Numai ca economiile de zeci de mii de euro, gratie folosirii resurselor energetice naturale, tocmai este dovada cea mai buna a modernitatii. Este argumentul imparabil cu care opereaza si Administratia companiei „Agromaxer”, specializata in cresterea rosiilor. Pentru a spori productia pe timp de iarna, explica inginerul intreprinderii Ion Hadjiu, au fost instalate doua cazane pentru arderea brichetelor de paie in loc de gaze naturale:

„In Republica Moldova se produce foarte multa biomasa in fiecare an, acum cred ca e mai bine sa fie folosita ca resursa regenerabila, decat sa i se dea foc si sa incalzim pur si simplu atmosfera. Pe asta e si bazat proiectul nostru. Daca luam in ordine descrescatoare a costului unei gigacalorii, pai cea mai scumpa gigacalorie, unitate termica, este produsa pe energia electrica, apoi gaz, carbune, lemn, pelete si la urma paie. Insa se castiga multe alte componente cum ar fi randamentul termic, cum ar fi economia de spatii, etc.”

Intreprinderea pe care o reprezinta Ion Hadjiu a fost premiata astazi de BERD Moldova pentru utilizarea energiei produsa din biomasa. Ion Hadjiu regreta ca afacerile care folosesc resursele energetice naturale sunt promovate de organizatiile internationale si mai putin de guvern:

„Sunt socat ca astazi ideile inovatoare nu sunt sustinute absolut. Regret, dar dupa 10 ani de absenta sunt nevoit sa constat ca cum am lasat Moldova in 2001, asa am gasit-o in 2011. Am lucrat in Romania. Daca se doreste intr-adevar ameliorarea cadrului investitional, ar fi bine in loc de directiile care au niste denumiri sofisticate, „strategii”, „securitate alimentara”, toate sa fie comasate si sa fie facut un birou unic, in care investitorii sa-si depuna proiectul sau ideea si sa obtina inapoi avizarile acestea toate.”

Valentina Alexa

​​In Republica Moldova, intreprinderile care vor sa-si eficientizeze consumul de energie pot solicita credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a deschis o linie speciala de creditare – MoSeff. Printre clientii BERD se numara si restaurantul „Butoias”, care are instalat un sistem solar pentru producerea apei calde si a asa numitelor „pompe de caldura”, care extrag energia din apele subterane. Directoarea restaurantului, Valentina Alexaspune ca investitia a depasit 200 de mii de euro, dar ca isi va recupera banii in cinci ani:

„Daca cunosti bine tot ce tine de proiect, analizezi foarte bine si ai incredere, eu cred e bine sa-l realizezi. Se spune ca in Europa viata este altfel. Exact, tot ce vine va noi din Europa inseamna ca ne usureaza si viata, si economia se imbunatateste. Si noi vom fi mai buni din motiv ca vom realiza proiecte efective si atunci viata decurge altfel, mai usor si mai bine.”

Proiectele de eficientizare a consumului de energie nu aduc beneficii doar intreprinderilor care le realizeaza, ci si tarii in general, explica directorul Institutiilor financiare a BERD, Henry Russel:

​​„Cred ca aproape toate tarile din regiune s-au confruntat cu preturi tot mai mari  la energie. Aceasta are un impact asupra consumatorului final. In Republica Moldova sunt intreprinderi care au echipament vechi, in unele cazuri chiar mai vechi de 20 de ani. Prin investirea in echipamente noi, nu doar reducem costurile pentru energie, dar reducem si emisiile de carbon. Cu totii avem de castigat din aceste beneficii.”

Intreprinderile din Republica Moldova care vor sa investeasca in tehnologii de economisire a energiei sunt indemnate sa solicite de la BERD Moldova credite incepand cu sume de cateva mii de euro si pana la plafonul de 2 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *