Egiptenii antici aveau un regim vegetarian. Ce mancau oamenii in urma cu 5.500 de ani

Egiptenii antici aveau un regim vegetarian. Ce mancau oamenii in urma cu 5.500 de ani

Egiptenii antici aveau un regim vegetarian. Ce mancau oamenii in urma cu 5.500 de ani

Un nou studiu asupra stilului de viata al locuitorilor Egiptului Antic dezvaluie, spre surprinderea cercetatorilor, lucruri in premiera despre regimul alimentar pe care acestia il aveau in 3500 i.Hr, potrivit Mediafax.

Consumul masiv de carne nu era ceva obisnuit in Antichitate. De fapt, un studiu recent arata ca in culturile antice vegetarianismul era mult mai intalnit, cele mai multe popoare sedentare obisnuind sa consume fructe si legume, potrivit Huffington Post, care citeaza un articol publicat initial in Inside Science.

Desi surse anterioare au aratat ca egiptenii antici erau in majoritate vegetarieni, pana la aceasta noua cercetare nu a fost posibil de aflat cantitatile relative de mancare pe care le consumau.

O echipa de cercetatori francezi a descoperit ca prin studiul atomilor de carbon din mumiile egiptenilor care au trait intre 3500 i.Hr. si 600 d.Hr., se poate identifica ce mancau acestia in perioada respectiva. Toti atomii de carbon sunt luati de catre plante din dioxidul de carbon din atmosfera prin procesul fotosintezei. Prin consumul de plante si de animale care au mancat plante, carbonul ajunge in corpul uman.


Mumiile pe care cercetatorii francezi le-au studiat au fost resturile a 45 de oameni, care fusesera expediate catre doua muzee din Lyon in timpul secolului al IX-lea. „Am avut o abordare putin diferita”, a explicat Alexandra Touzeau, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea din Lyon. „Am lucrat mult pe oase si dinti, in timp ce majoritatea cercetatorilor studiaza parul, colagenul si proteinele. Am lucrat de asemenea in multe perioade diferite, si nu cu multi indivizi pe fiecare perioada, astfel incat sa putem acoperi un interval foarte mare”.

Potrivit descoperirii publicate in Journal of Archaeological Science, cercetatorii au masurat proportiile de carbon-13 si carbon-12 si alte proportii de izotopi din oase, smalt si par din aceste resturi, pe care le-au comparat cu masuratori similare efectuate pe porci care fusesera supusi la diete controlate ce constau in procente diferite de mancare cu C3 si C4. Pentru ca porcii au un metabolism asemanator cu cel uman, cantitatile de izotopi de carbon din organismul lor pot fi comparate cu ceea ce se afla in mumii.

Potrivit lui Touzeau, aceste descoperiri, alaturi de faptul ca dieta egiptenilor era constanta de-a lungul timpului, arata ca acestia se adaptau bine la mediu in vremurile in care regiunea Nilului devenea din ce in ce mai arida, intre 3500 i.Hr. si 600 d.Hr.

Arheologul Kate Spencer, specialisti in Egiptul Antic la Universitatea din Cambridge, UK, este de parere ca acest lucru era de asteptat: „Desi zona era foarte arida, cultivau plante de-a lungul raului numai prin irigare, ceea ce e foarte eficient”, a spus ea. Cand nivelul Nilului a scazut, fermierii s-au apropiat de rau si au continuat sa cultive in acelasi fel.

Adevaratul mister este pestele, mai spun cercetatorii. Cei mai multi oameni s-ar astepta probabil ca egiptienii din Antichitate care traiau de-a lungul Nilului sa fi mancat mult peste. Dar in ciuda unui numar considerabil de dovezi, cantitatea de peste din regimul lor ar fi fost, de fapt, foarte redusa, conform cantitatilor de izotopi de carbon descoperite in organism.14 Mai 2014 - Sursa: Hotnews.mdArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016