Elena Udrea are aprobare sa distruga natura

Elena Udrea are aprobare sa distruga natura

Actul normativ prin care, in ariile naturale protejate, vor putea fi dezvoltate tot felul de afaceri imobiliare, de turism si de agrement a fost publicat luna aceasta in Monitorul Oficial al Romaniei. Legea nr. 49/2011, care modifica OUG nr. 57/2007 ii vine manusa ministrului Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, care si-a pus ambitia de a construi in Muntii Bucegi peste 5.000 de locuri de cazare, partii de schi, piscine, stranduri, teleferice, un helioport pentru VIP, o sala de sport si sosele adecvate. Investitia va distruge sute de hectare de teren intre statiunile Pestera si Padina, pe Drumul judetean DJ 714, unde se va construi un impresionant parc de distractii si agrement. Doar domeniul schiabil se va intinde pe o suprafata de 166 ha, dupa cum prevede asa-zisul proiect de „ecoturism” in Rezervatia Naturala Bucegi – monument al naturii.

Parlamentul a aprobat, iar presedintele tarii a promulgat Legea nr. 49/2011 pentru aprobarea OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. Daca pana de curand, ariile naturale de genul: rezervatiilor stiintifice si naturale, parcurilor naturale si nationale, monumentelor naturii, rezervatiilor biosferei, zonelor umede, siturilor naturale sau ariilor speciale de conservare erau protejate, acum s-a dat derogare de la aceste cerinte impuse de Europa. Mai exact, undeva discret, in Capitolul Dispozitii finale si tranzitorii al OUG nr. 57/2007, a fost strecurat un articol de-a dreptul scandalos:
In cazul ariilor naturale protejate de interes national care si-au pierdut valoarea si capacitatea conservativa pentru care au fost declarate initial, autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si padurilor poate dispune incetarea regimului de arie naturala protejata…

Si cine hotaraste daca o zona protejata se inscrie la acest paragraf? De buna seama, Ministerul Mediului condus politic si aflat sub comanda partidului de guvernamant. Astfel, orice monument natural va putea fi defrisat, betonat si asfaltat, daca autoritatile de azi ori de maine vor dispune incetarea regimului de arie protejata, pe baza de interese economice si comisioane. Paradoxal este ca noul act normativ – care ar trebui sa protejeze natura, nu sa o distruga – nu sufla o vorba despre reabilitarea ecosistemelor din tara noastra, distruse pana in prezent de mana omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *