Elevi romani, in competitie europeana pentru protectia mediului

Patru echipe de elevi si profesori din Romania au realizat proiecte de protectia mediului, in cadrul concursului international denumit Scoli europene pentru o planeta vie – sa actionam impreuna pentru mediul inconjurator al Europei, o initiativa a WWF (World Wide Fund for Nature) si a Fundatiei ERSTE.concurs elevi

La concurs participa proiecte din 10 tari europene.

Activitatile din cadrul proiectelor au variat de la evenimente de strada si spectacole de teatru, la expozitii si campanii de tipul „elevii ii invata pe elevi”.

La proiect au participat elevi cu varste cuprinse intre 11 si 17 ani din Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina care, timp de opt luni, au implementat diverse proiecte ecologice pe cele doua teme ale concursului: „Dunarea – linia vietii Europei” si „Amprenta ecologica”.

Elevii au facut cercetari, au discutat cu factori de decizie, au facut expeditii in natura si au dat interviuri pentru ziare si posturi de radio si de televiziune locale. Ideile si implementarea proiectelor au apartinut in totalitate elevilor, profesorii indeplinind doar rolul de coordonatori.

Din Romania au participat la acest proiect patru echipe de elevi, coordonati de cate un profesor, din Bucuresti – Liceul „I.L.Caragiale”si Liceul Bilingv „Lauder-Reut”, Miercurea-Ciuc – Liceul Tehnic „Szekely Karoly” si Tulcea – Centrul de Informare si Educatie in Managementul Deseurilor.

Castigatorii, liceeni din Croatia

La evenimentul final din Viena au luat parte cate un elev si un profesor din fiecare echipa, care si-au prezentat activitatile derulate pentru conservarea naturii in cadrul unui targ de lucru plin de culoare.

Concursul a fost castigat de o echipa de elevi cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani de la Liceul Cakovec, din Croatia. Elevii vor petrece o saptamana intr-o tabara ecologica din Austria.

Ei au convins juriul printr-un proiect pe tema „Amprenta ecologica”, cu titlul „Merele bunicii”, in cadrul caruia au analizat cele mai importante metode de productie locala de mere si posibilitatile consumatorilor de a reduce impactul asupra mediului prin consumul de produse locale.

Echipa a identificat soiurile locale de mere, a analizat originea produselor de pe piata si a realizat anchete si degustari stradale, prezentandu-si rezultatele in mass-media din Croatia (ziare, TV, radio si online), precum si in cadrul unui seminar international al profesorilor organizat intr-un colegiu din Austria.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *