Elevii si profesorii Colegiului de Informatica din Suceava, implicati in concursul “Scoli pentru un viitor verde”

Elevii si profesorii Colegiului de Informatica din Suceava, implicati in concursul “Scoli pentru un viitor verde”
Elevii si profesorii Colegiului de Informatica din Suceava, implicati in concursul “Scoli pentru un viitor verde”

In mijlocul “Lunii padurii”, care se desfasoara in perioada 15 martie – 15 aprilie, la Colegiul National de Informatica “Spiru Haret” Suceava, a avut loc vineri, 28 martie 2014, prezentarea proiectului Descopera si ocroteste – Rezervatia Zamostea – Lunca, informeaza intr-un comunicat de presa, directorul institutiei de invatamant, Virginel Iordache.

Potrivit lui Iordache, cu acest proiect, colegiul s-a inscris in concursul “Scoli pentru un viitor verde”, editia a IV-a, 2013-2014, realizat de Asociatia non-profit, cu acelasi nume, avand ca parteneri in derularea proiectului Ministerul Educatiei Nationale, Societatea de Geografie din Romania, precum si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Obiectivul principal al acestui concurs este cel de constientizare de catre elevi a problemelor de mediu generate de activitati antropice din ariile naturale protejate si, educarea tinerei generatii in spiritul frumosului, a unui comportament prietenos fata de mediu.

Tipul activitatii este acela de voluntariat, de informare, si este realizat de elevi avand ca punct de interes o rezervatie naturala de pe teritoriul judetului.

In deschiderea activitatii, vorbitorii au salutat initiativa echipei de proiect, aratand rolul deosebit pe care trebuie sa-l aiba scoala in educatia tinerei generatii pentru protejarea mediului inconjurator.

“Tema proiectului se inscrie in preocuparile curente pe care la are institutia, in calitate de Eco-scoala, aratand ca deteriorarea accentuata a mediului ambiant inregistrata in ultimele secole si consecintele care i-au urmat au evidentiat faptul ca mentinerea in stare cat mai putin alterata a mediului inconjurator este o conditie fundamentala pentru asigurarea unei dezvoltari durabile, fapt pentru care in ultimele decenii a crescut rapid interesul pentru gospodarirea durabila a padurilor, in stransa legatura cu conservarea naturii si a biodiversitatii.

Prin functiile ei multiple – ecologice, sociale si economice padurea a avut, are si va avea o importanta capitala fapt relevat inca din anul 1886 de catre silvicultorul E. Eustatiu potrivit caruia << conservarea padurilor este conservarea chiar a fiintei fizice si economice a tarii noastre >> ”, a subliniat Iordache.

El a mai precizat ca invitatul actiunii a fost inginerul Cristian Gafincu, responsabil cu fondul forestier din cadrul Directiei Silvice a judetului Suceava, cu care colegiul este in parteneriat in derularea proiectului. Gafincu a realizat o prezentare ampla a Rezervatiei Zamostea-Lunca, descriind localizarea, mediul fizic, mediul biologic, statutul de conservare, a enumerat aspecte ale biodiversitatii etc, captand atentia auditoriului.

Bibliotecarul Roxana Chiriac a prezentat pe larg etapele concursului “Scoli pentru un viitor verde”, desfasurat pe sectiuni de varsta, care se deruleaza pana la sfarsitul lunii mai, timp in care fiecare scoala participanta trebuie sa efectueze un anumit numar de activitati, legate de tema mentionata ( panouri informative, brosuri, afise, desene, excursii etc.), activitati care pe masura ce sunt realizate sunt postate pe site-ul concursului cu descrierile aferente, asa incat cei care-l vizioneaza, sa poata vota proiectul. Castigatori vor fi desemnati cei care au cele mai multe voturi acumulate pana la incheierea competitiei.

Asadar, in prima activitate din derularea proiectului, elevele Diana Costescu si Antonela Tarca Candrea, au facut cunoscute rezervatiile naturale aflate sub patronajul Directiei Silvice a Judetului, precum si Rezervatia Zamostea – Lunca, care face obiectul temei proiectului, apoi, elevul Ciprian Ungureanu a prezentat site-ul si logo-ul proiectului elaborat impreuna cu colegii sai: Sebastian Gulei, Tiberiu Serediuc, Daniel Oniciuc, Adrian Guranda si Dragos Prodan.

In incheierea activitatii elevii au fost invitati sa vizioneze panourile informative si expozitia de fotografie realizate de elevii: Andreea Gherasim, Ioana Nemtoi, Cristina Petruneac, Octavian Sofian si Ionut Dragoi.

Urmatoarele activitati se vor referi la: actiuni de ecologizare a rezevatiei, realizarea unor brosuri pentru popularizarea proiectului si implicit a rezervatiei, care sa contina un istoric al zonei, fotografii – acestea fiind impartite de voluntari elevilor colegiului si elevilor de la scolile cu care colegiul sucevean se afla in parteneriat, deplasarea organizata in teritoriu alaturi de cadre specializate ale Directiei Silvice Judetene Suceava, unde se va cunoaste patrimoniul floristic, faunistic, geologic si paleontologic al rezervatiei, realizarea unei expozitii de fotografii cu imagini surprinse din aria protejata, la Colegiul National de Informatica ”Spiru Haret” si Directia Silvica Suceava, montarea unui panou informativ la principala cale de acces a Rezervatiei Zamostea – Lunca. Toate aceste activitati vor fi postate pe site-ul proiectului.

“Prima etapa a proiectului a avut un impact pozitiv in randul elevilor si a cadrelor didactice. Speram ca toate actiunile desfasurate in cadrul proiectului Descopera si ocroteste – Rezervatia Zamostea Lunca vor surprinde intr-un mod placut si eficient atat membrii echipei, cat si pe cei carora li se adreseaza, si va constitui un preambul pentru cunoasterea, valorificarea si ocrotirea rezervatiilor naturale din judetul Suceava”, transmite directorul reputatului colegiu.

Echipa proiectului constituita din – bibliot. Roxana Chiriac, prof. Gabriela Grigoras, prof. Gabriela Vasiliu, prof. Daniela Rotaru si prof. Maria Atanasoae – este coordonata pe parcursul derularii acestuia, de prof. Virginel Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *